Grid star
companii

CONTROL LA ENEL – Informatii despre "vizita" facuta de Consiliul Concurentei: "Posibile abuzuri de pozitie dominanta”

Consiliul Concurentei anunta ca a efectuat inspectii inopinate la Enel Romania SA, la operatorii de distributie a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distributie Muntenia SA, E-Distributie Banat SA, E-Distributie Dobrogea SA), precum si la societatile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA).

Potrivit institutiei conduse de Bogdan Chiritoiu, inspectiile s-au derulat in cadrul a trei investigatii privind "posibile abuzuri de pozitie dominanta al operatorilor de distributie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, in zonele in care acestia detin licenta. Practic, autoritatea de concurenta are indicii ca E-Distributie Muntenia SA, E-Distributie Banat SA si E-Distributie Dobrogea SA, printr-o serie de actiuni, limiteaza concurenta pe piata, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrica, Enel Energie SA si Enel Energie Muntenia SA, in detrimentul celorlalti furnizori cu amanuntul si al consumatorilor”.

Iata anuntul Consiliul Concurentei:

"Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la Enel Romania SA, la operatorii de distributie a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distributie Muntenia SA, E-Distributie Banat SA, E-Distributie Dobrogea SA), precum si la societatile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA). Inspectiile s-au derulat in cadrul a trei investigatii privind posibile abuzuri de pozitie dominanta al operatorilor de distributie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, in zonele in care acestia detin licenta.

Practic, autoritatea de concurenta are indicii ca E-Distributie Muntenia SA, E-Distributie Banat SA si E-Distributie Dobrogea SA, printr-o serie de actiuni, limiteaza concurenta pe piata, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrica, Enel Energie SA si Enel Energie Muntenia SA, in detrimentul celorlalti furnizori cu amanuntul si al consumatorilor.

Monitorizarea companiilor

Monitorizam in mod constant activitatea companiilor aflate in pozitie dominanta, acestea avand o responsabilitate speciala cu privire la comportamentul adoptat in relatia cu partenerii, tocmai pentru ca se bucura de o pozitie deosebita pe piata. Suntem interesati de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales in contextul in care, in ultimii ani, statul roman a adoptat masuri de deschidere catre concurenta a pietelor din acest sector.

Vom interveni si vom sanctiona orice incercare de denaturare a procesului de liberalizare, in interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afecteaza interesele consumatorilor", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Se analizeaza documentele

Inspectiile s-au desfasurat la sediile si unele puncte de lucru ale companiilor din Bucuresti, Constanta si Timisoara, iar documentele se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani