LEGEA SALARIZARII VA FI MODIFICATA - Una din variante: fiecare salariu va fi compus dintr-o parte fixa si una variabila. Sporurile ar putea fi eliminate
14 September 2023 08:50 Lumea Banilor 869Ministerul Muncii condus de Simona Bucura-Oprescu (foto) lucreaza la Legea salarizarii, si se anunta modificari majore pentru bugetari. Una din variante: fiecare salariu va fi compus dintr-o parte fixa si una variabila.
Potrivit antena 3 CNN, un exemplu ar putea fi in cazul profesorilor. Partea variabila ar putea consta in bonusurile primite in functie de rezultatele si de performantele pe care cadrele didactice le obtin. In acelasi timp, si sporurile ar urma sa sufere schimbari, potrivit noii legi a salarizarii. Acestea ar urma sa fie acordate numai in situatii exceptionale.
Recalcularea pensiilor
Modificari vor fi si la pensii. Astfel, ar urma ca pensia minima sa fie eliminata, iar punctul de pensie sa se actualizeze si sa fie de 45% din salariul brut. In plus, cinci milioane de pensii ar urma sa fie recalculate pentru a fi eliminate, in timp, inechitatile.
In prezent, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale impreuna cu expertii Bancii Mondiale, care asigura suportul tehnic, lucreaza la elaborarea proiectului legii salarizarii, obiectivul fiind eliminarea inechitatilor salariale si gasirea unor formule care sa stimuleze performanta angajatilor din fiecare domeniu al sectorului public.
500 euro, salariul minim
In programul de guvernare al PSD prezentat dupa ce Marcel Ciolacu a fost desemnat premier, printre prevederi se numara si un salariu minim net de 500 euro. La 1 ianuarie 2025, peste 1,5 milioane de contracte individuale de munca vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net, este un alt punct din program. In plus, la 1 ianuarie 2025, castigul salarial mediu net in Romania va depasi 1.000 euro net.
Social-democratii isi propuneau ca inflatia sa ajunga la 8% in primele 6 luni de guvernare, dar si dublarea investitiilor publice in economie – la 126 miliarde lei in 2024, fata de 59 miliarde lei in anul 2021, la preluarea guvernarii. Se mai promitea stoparea guvernarii pe datorie (click aici pentru a citi mai multe).