Grid star
criptomonede

MOSCOW EXCHANGE SE PREGATESTE SA DEVINA O BURSA CRIPTO – Autoritatile ruse lucreaza la proiect de lege care va permite tranzactionarea cu active financiare digitale

Bursa din Moscova (MOEX) elaboreaza un proiect de lege care sa permita tranzactionarea cu active financiare digitale (DFA) si valori mobiliare pe baza acestora, potrivit unui raport citat recent de presa rusa. Reprezentantii MOEX iau in considerare toate recomandarile Bancii Centrale a Rusiei, care nu are atributiuni legislative in acest sens, noteaza CoinTelegraph.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor, Moscova a anuntat, in iulie 2022, ca pregateste terenul pentru o potentiala bursa de tranzactionare a activelor digitale. Aceasta ar trebui monitorizata de Banca Centrala a Rusiei, iar standardele sale ar trebui sa se bazeze pe cele ale Bursei din Moscova, preciza Anatoly Aksakov – un director executiv din camera inferioara a Parlamentului rus (Duma de Stat). El a sugerar ca MOEX ar putea deveni o bursa cripto, urmand exemplele Bursei de Valori din Toronto si ale Deutsche Boerse.

Prezent la o conferinta bancara, presedintele consiliului de supraveghere al MOEX, Serghei Shvetsov, a declarat vineri, 23 septembrie, ca proiectul de lege prevede tranzactionarea atat cu active digitale (Digital Financial Assets - DFA), cat si cu certificate DFA, care ar fi tranzactionate in regim asemanator cu titluri de valoare similare.

Cum ar urma sa functioneze tranzactionarea cu active digitale la Bursa din Moscova

"Bursa si filialele sale se vor subordona autoritatii de reglementare, si sper ca vor primi statutul de operatori de schimb pentru a tranzactiona DFA. Daca legea va fi adoptata, investitorii rusi vor putea detine DFA in conturile lor pe blockchain. De indata ce clientul are nevoie de activul de baza, va fi rascumparat certificatul si va primi activul in contul sau pe blockchain”, a declarat Serghei Shvetsov potrivit CoinTelegraph.

Lipsa de educatie a cetatenilor rusi in ce priveste activele digitale este, insa, un impediment pentru tehnologia blockchain, potrivit lui Shvetsov.

"Cand nu stii pe cine sa suni si pe cine sa dai in judecata, multi oameni nu vor sa participe. Este o foaie goala pe care putem desena orice vrem, in functie de nevoile economiei si ale investitorilor”, a mai spus Shvetsov

Acesta a adaugat ca proiectul de lege este in prezent in curs de revizuire de catre Banca Centrala a Rusiei. Un purtator de cuvant al MOEX a declarat in august ca bursa se asteapta sa i se permita tranzactionarea cu DFA.

"Este in interesul clientilor nostri”, a spus Artem Zheleznov, directorul general al strategiei MOEX International.

SUA se asteapta ca Putin sa apeleze la criptomonede pentru a eluda sanctiunile

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi criptomonede pentru a eluda sanctiunile SUA si alte sanctiuni lansate impotriva Kremlinului pentru invadarea neprovocata a Ucrainei, a declarat in aceasta luna un oficial al Trezoreriei citat de CNBC.

"Da, domnule senator, este posibil”, a spus Elizabeth Rosenberg, secretarul adjunct al Trezoreriei pentru finantarea terorismului si infractiunile financiare, cand senatorul Elizabeth Warren, deputat in Massachusetts, a intrebat-o daca activele digitale ar putea fi folosite pentru a evita sanctiunile.

Warren a spus ca a fost ingrijorata de posibilitatea ca criptomonedele sa fie folosite de elitele ruse pentru a ocoli sanctiunile inca de cand Rusia a invadat Ucraina in februarie.

"Pe atunci stiam deja ca tari precum Coreea de Nord au folosit criptomonede pentru a evita sanctiunile si pentru a spala cel putin sute de milioane de dolari. Si Rusia ar putea face cu usurinta parte din asta”, a spus Warren.

Departamentul de Trezorerie a identificat deja entitati rusesti care incearca sa eludeze sanctiunile cu criptomonede. 22 de persoane si doua entitati, inclusiv un grup paramilitar neo-nazist, sunt pe lista celor suspecti ca ar ajuta Rusia sa finanteze cu active digitale razboiul impotriva Ucrainei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani