Grid star
eveniment

AU SCAZUT PRETURILE – Alimente cu 50% mai ieftine. Ministerul Agriculturii a analizat preturile din supermarket-uri

Ministerul Agriculturii anunta ca Ordonanta de Urgenta 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare produce efecte imediate. Astfel, preturile celor 14 produse alimentare de baza au scazut deja cu pana la 50%.

Analiza preturilor din supermarket-uri evidentiaza faptul ca scaderile substantiale de pret se inregistreaza la produse cum ar fi: painea, uleiul si cartofii, urmate de branza telemea, malai, faina alba si zahar.

Actul normativ vizeaza limitarea pentru o perioada de trei luni a adaosurilor comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul scaderii preturilor pentru aceste categorii de produse si, implicit, cu scopul cresterii puterii de cumparare a populatiei.

"Ma bucur sa vad ca masurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei romanesti si ca, impreuna cu reprezentantii supermarket-urilor, producatori si procesatori, am reusit sa gasim o solutie viabila care a dus la stoparea cresterii preturilor la alimentele de baza si la cresterea puterii de cumparare pentru romanii cu venituri mici si medii”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto).

Limitarea adaosului comercial

Potrivit OUG, se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

​ Iata alimentele aflate pe lista:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani