Grid star
eveniment

CASE DE MARCAT OBLIGATORII PENTRU AUTOMATELE COMERCIALE – Din 2024 incep sa se aplice amenzi. Sanctiunea ajunge la 10.000 lei. Sumele care nu se pot justifica se confisca (Documente)

Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor plati o amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei. Prevederea apare in Ordonanta de Urgenta 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene.

Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024, desi fusese stabilita prin OUG 28/1999, dar a fost amanata. Conform OUG 115/2023, care activeaza prevederile din 1999, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei. Se mai prevede si confiscarea sumelor nejustificate, posibilitate reglementata prin OUG 28/1999, dar si suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator.

Iata prevederea din OUG 115/2023:

"Sanctiunea prevazuta la art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2024 pentru operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, pentru savarsirea, incepand cu acest termen, a faptei prevazute la art. 10 lit. cc) din aceeasi ordonanta de urgenta.

In cazul operatorilor economici care desfasoara si alte activitati pentru care legea prevede obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, dispozitiile alin. (1) se aplica exclusiv pentru activitatea de livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz”.

*Cititi aici integral prevederile OUG 115/2023

*Cititi aici integral prevederile OUG 28/1999

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani