Grid star
eveniment

AVIZ FAVORABIL PENTRU EGALIZAREA SALARIILOR – Consiliul Economic si Social si-a dat acordul. Aflati cine sunt beneficiarii. Proiectul de lege va fi dezbatut in Senat (Document)

Aviz favorabil pentru proiectul de lege care prevede ca personalul caselor teritoriale de pensii sa beneficieze, prin asimilare, de aceleasi drepturi salariale ca si cel din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice. Dupa ce a analizat initiativa legislativa, Consiliul Economic si Social (CES) a dat unda verde.

Potrivit expunerii de motive, analizand prin comparatie grilele salariale de la nivelul caselor teritoriale de pensii cu cele de la nivelul structurii centrale a Casei Nationale de Pensii Publice, se constata ca intre functiile similare de la nivel central si cele de la nivel teritorial exista un decalaj cuprins intre 38% si 58%, in defavoarea celor de la nivel teritorial. Cu toate ca activitatea de la casele teritoriale de pensii are cel putin acelasi nivel de complexitate, grad de solicitare si volum. In plus, datorita faptului ca legea prevede ca la salariile de baza ale functiilor de executie se aplica si sporul de vechime, unele functii de executie din cadrul structurii centrale sunt salarizate peste functii de conducere din structurile teritoriale.

Motivele initiatorilor

"Casele teritoriale de pensii sunt interfata Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, respectiv, a Casei Nationale de Pensii Publice in relatia cu doua dintre categoriile cele mai numeroase de beneficiari, pensionarii si persoanele asigurate in sistemul public de pensii (peste 10 milioane de persoane), iar specificul drepturilor gestionate genereaza, atat un volum foarte mare de lucrari, cat si un nivel foarte ridicat de complexitate si responsabilitate. Nu sunt respectate nici unele dintre principiile enuntate la art.6 al Legii 153/2017 care stau la baza sistemului de salarizare, si anume principiul nediscriminarii, principiul egalitatii, prin asigurarea de salarii de baza egale pentru munca cu valoare egala, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizarii, pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiasi domeniu, in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate”, se arata in expunerea de motive.

Pentru aceste motive, initiatorii proiectului cer egalizarea salariilor din casele de pensii.

*Cititi aici avizul CES

*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani