Grid star
eveniment

AVIZ PENTRU LEGEA MULTINATIONALELOR – Consiliul Legislativ a dat unda verde initiativei care descurajeaza externalizarea artificiala a profiturilor pentru a nu plati impozit in Romania (Document)

Aviz favorabil al Consiliului Legislativ condus de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache (foto) cu privire la proiectul de lege care descurajeaza externalizarea artificiala a profiturilor multinationalelor pentru a nu plati impozit in Romania. Concret, este vorba despre cheltuielile cu serviciile de management si consultanta.

Potrivit proiectului avizat de Consiliul Legislativ, deducerea de cheltuieli pe baza unor tranzactii calificate ca fiind artificiale reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu dublul valorii cheltuielii deduse, lucru care nu este acum prevazut.

Potrivit initiatorilor, in prezent Codul Fiscal reglementeaza modul in care, pentru determinarea rezultatului fiscal unele cheltuieli sunt considerate deductibile sau deductibile limitat, deoarece sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Legea prevede si categoria de cheltuieli care nu sunt deductibile pentru ca acestea ar vicia modul de determinare a rezultatului fiscal al operatorului economic:

"Legiuitorul a prevazut o categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte servicii, prestate de o persoana situata intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii. Aceste prevederi se aplica numai in situatia in care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii calificate ca fiind artificiale. Textul nu ofera o arie cuprinzatoare a situatiilor si nici sanctiunea aplicabila daca contribuabilul nu se conformeaza fiscal”, se arata in expunerea de motive.

Evitarea obligatiilor fiscale

Initiatorii precizeaza ca Romania trebuie sa aplice prevederile Directivei (UE) 2016/1164 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, act normativ comunitar care stabileste expres faptul ca statele membre au obligatia de a garanta ca impozitele sunt platite acolo unde sunt generate profiturile si valoarea:

"Asadar, propunem introducerea unei neductibilitati a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management si consultanta prestate de catre persoanele afiliate”.

 

*Cititi aici avizul Consiliului Legislativ

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani