Grid star
analize

Bani nemeritati in conturile bancilor

Obligatia de a incasa prin banca sau digital orice suma mai mare de 10.00 de lei nu doar ca pune tone de bani nemeritati in conturile bancilor si ale platformelor de plati digitale, dar este si anticonstitutionala.

Incalca principiul libertatii economice (art. 45), garantia proprietatii (art.44) si obligatoa statului de a lua masuri de dezvoltare economica si protectie sociala de natura a asigura cetatenilor un nivel de trai decent (art.47).

Incalca si art.16 din Legea nr.312/2004 privind Statutul BNR, conform caruia insemnele monetare si monedele emise de BNR trebuie primite la plata pentru orice obligatie monetara, fara limitari.

De asemenea, incalca si TFUE. In speta CJUE din ianuarie 2021, Dietrich si Haring contra Hessicher RundFunk, a fost statuat dreptul oricarui cetatean la plati in numerar fizic si obligatia corelativa a unor astfel de incasari.

Cum art.148 alin. 2 din Constitutie dispune ca Dreptul UE este obligatoriu in dreptul intern, inseamna ca ideea plafonarii este neconstitutionala.

sursa: facebook Gheorghe Piperea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani