Grid star
eveniment

COMISIA EUROPEANA OFERA COMPENSATII ROMANIEI – Zeci de milioane euro pentru fermierii afectati de importurile de cereale din Ucraina: "E prima data cand pun mana pe un document care spune cifra exacta”

Comisia Europeana va acorda Romaniei compensatii in valoare de aproape 30 milioane de euro pentru fermierii romani afectati de importurile de cereale din Ucraina. Suma se adauga celor 20 milioane euro pe care tara noastra deja i-a primit.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la digi 24 ca a primit proiectul de regulament al Uniunii Europene:

"Este prima data cand pun mana pe un document care spune cifra exacta. Spuneam ca suma, in prima faza, este o suma mica si am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iata ca astazi avem comunicarea ca suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o suma mult mai importanta si eu zic corecta din punct de vedere al calculelor, ceea ce acorda pe de o parte un sprijin real pentru fermierii romani”, a precizat Petre Daea.

50 milioane de euro in total

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca suma de 30 de milioane este "in plus”, pe langa cele 20 de milioane primite pana acum:

"Iata ca sunt 50 de milioane euro pana la aceasta data. Suntem pregatiti cu actul normativ. Cand va aparea suma in Jurnalul Oficial, atunci dam drumul si la actul normativ, in asa fel incat banii sa ajunga cat mai repede la fermieri”.

Suspendarea importurilor

PSD a solicitat la sfarsitul lunii trecute ca la nivelul Guvernului Romaniei sa se elaboreze in regim de urgenta un act normativ pentru suspendarea temporara a importurilor de cereale din Ucraina. Cererea survine dupa ce fermierii romani au anuntat ca se confrunta cu mari dificultati din cauza fluxului de cereale ucrainene. Social-democratii aratau ca dintre toate statele UE, Romania a sprijinit cel mai mult Ucraina in privinta exporturilor de cereale. Peste jumatate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul tarii noastre, iar Romania trebuie sa mentina acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene catre statele terte (click aici pentru a citi).

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani