Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – Ministrul Energiei anunta ca schema nu se va aplica retroactiv: “Nu vrem sa avem riscuri de neconstitutionalitate”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto dreapta, langa Florin Citu), a declarat marti, 25 ianuarie 2022, ca noua schema de compensare a facturilor la energie si gaze va fi aplicata de la 1 februarie, si nu retroactiv.

Popescu a spus ca nu se doreste sa fie probleme de neconstitutionalitate, si a precizat ca nicio lege nu actioneaza retroactiv:
Vom discuta in coalitie in perioada imediat urmatoare si vom gandi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii", a declarat, potrivit dcbusiness, ministrul Energiei.
Virgil Popescu a subliniat ca impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care exista in buget. Ministerul Economiei a propus ca ANPC sa poata da amenzi intre 20.000 si 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, in conditiile in care sanctiunea maxima pe care o putea da pana acum ANPC era de 50.000 de lei.

Amenzile aplicate de ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta saptamana trecuta ca a aplicat pana in prezent sanctiuni contraventionale in valoare de 645.000 lei furnizorilor de energie electrica si gaze. Comisarii au finalizat 94 de actiuni de control in intreaga tara, alte 100 aflandu-se in curs de derulare.
Printre cele mai importante abateri constatate de catre comisarii ANPC in urma controalelor efectuate la unii furnizori se numara:
-nu a fost aplicata plafonarea si compensarea preturilor conform OUG118/2021 incepand cu  01.11.2021;
-tabelul privind consumul energie electrica, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinta, inclusiv marja de 10%;
-informarile privind compensarea facturilor de energie electrica si gaze naturale, transmise clientilor, nu contin elementele din care este compus pretul la care se aplica compensarea;
-nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor
(click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani