Grid star
companii

CRIZA SE VA SIMTI IN URMATOARELE 6 LUNI – 7 din 10 companii importante ar putea avea probleme

In ciuda unor semnale optimiste pe care inca le transmite economia romaneasca, criza economica se va simti cu adevarat in urmatoarele 6 luni, cand 7 din 10 companii importante din Romania ar putea avea probleme.

Este principala concluzie a unui studiu efectuat de catre Casa de Insolventa Transilvania (CITR) in legatura cu cele 30.000 de firme de impact ce activeaza in tara noastra.

Dupa 6 luni de la declansarea pandemiei, mediul de afaceri a traversat o perioada de optimism precaut, s-a inregistrat o scadere cu 10% a insolventelor fata de aceeasi perioada din anul trecut, iar nivelul creditelor neperformante (NPL) se afla la un minim istoric de 4,3%.

Pe de alta parte, incepand cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 miliarde lei taxe amanate la plata, ceea ce reprezinta 1,3% din PIB, iar adevaratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar in urmatoarele 6 luni.

Zeci de mii de societati sunt vizate

Romania are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro. Un test de stres efectuat de CITR arata ca procentul companiilor de impact aflate in dificultate (restructurabile si insolvabile) ar creste de la 51% (cat era la inceputul anului 2019) la 70% in situatia unei crize financiare. Asta inseamna 21.000 de companii care s-ar putea afla intr-o stare de dificultate in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, cea mai recenta analiza CITR, parte a Impetum Group, realizata pe un esantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arata ca 57% dintre afacerile aflate in insolventa au amanat in medie 3 ani luarea unei decizii de a accesa o masura de restructurare, care le putea salva. Amanarea a dus la scaderea cu 50% a cifrei de afaceri, cresterea datoriilor cu 30% si pierderea a peste 3.000 de locuri de munca.

Andra Olar-Caragea, CEO-ul CITR, a declarat:

Mentinerea acestui comportament de amanare a luarii unor decizii in contextul cresterii numarului de companii de impact ce se vor afla in dificultate pe fondul inrautatirii climatului economic va avea consecinte fara precedent asupra mediului de afaceri romanesc. Daca ar fi sa extrapolam analizele noastre, ar rezulta ca din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate – daca 57% dintre ele in loc sa amane luarea unei decizii – ar iesi din acest tipar al amanarii si ar accesa una dintre optiunile existente pe piata, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioada de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de munca salvate, de o evitare a cresterii datoriilor cu 20 miliarde euro si de 40 miliarde euro CA (n.r. cifra de afaceri) pastrata in economie.

Oricat de optimisti sau pesimisti am fi privind viitorul mediului de afaceri romanesc, e intelept sa avem planuri de actiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economica, iar momentul cel mai bun pentru a actiona este acum. (...)

Fie ca vorbim de salvarea ad litteram a companiei sau de salvarea unor valori din companie, e important ca antreprenorii sa nu amane accesarea acestor optiuni si sa beneficieze de acestea cat mai aproape de momentul in care intampina dificultati”.

Chiar si in cazul companiilor care au amanat doar 1 an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt ingrijoratoare: se inregistreaza o scadere cu 5% a cifrei de afaceri, o crestere a datoriilor cu 8-10% si pierderea a 500 de locuri de munca. In cazul acestora, gradul de lichiditate a scazut cu 25%, iar pierderile de profit operational s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri. Totusi, companiile care nu amana mai mult de un an luarea unei decizii au optiunea de a aplica masuri de preventie sau un plan de reorganizare, ceea ce le creste sansele de recuperare a intregului business.

CITR este liderul pietei de insolventa din Romania inca din 2008. Cu o experienta de 20 de ani pe piata insolventei si aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administreaza anual un patrimoniu de 1 miliard de euro si distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, in misiunea sa de a salva valoarea din companiile romanesti. Incepand cu anul acesta, CITR este o companie Impetum Group.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani