Grid star
eveniment

DECIZIE IN SENAT PE LEGEA LUI TURCAN – Proiectul prevedea decontarea a 50% din cheltuielile angajatorilor. PNL s-a abtinut. Iata rezultatul votului (Document)

Senatul a respins propunerea legislativa semnata de mai multi liberali, printre care si Raluca Turcan (foto centru), actual ministru al Culturii, privind acordarea cupoanelor pentru formarea profesionala a angajatilor. Prevederile vizau decontarea a 50% din cheltuielile angajatorilor care achizitioneaza servicii de formare profesionala pentru cei cu care lucreaza. Senatorii PNL s-au abtinut de la vot.

In expunerea de motive se arata ca piata muncii este intr-o continua schimbare, iar in anumite domenii scoala nu tine pasul cu nevoile si asteptarile din piata. Se mai preciza ca in acest moment, Romania este pe ultimul loc in UE in privinta numarului adultilor care urmeaza cursuri de formare profesionala (1% din populatia de 25-64 de ani), iar tendinta nu a crescut in ultimii zece ani.

Astfel, proiectul de lege prevedea ca angajatorii pot achizitiona servicii de formare profesionala cu recunoastere nationala (initiere/perfectionare/specializare/calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 si respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere.

Banii decontati

Costurile maxime ale serviciilor de formare ce pot fi decontate:

-Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei

-Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei

-Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei

-Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei

-Curs de formare initiere/specializare/perfectionare – 2.420,19 lei

-Curs de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere – 2.420,19 lei.

Intensitatea ajutorului nu poate sa depaseasca 50% din costul programului de formare.

Faptul ca decontam jumatate din aceste costuri din fonduri nationale sau europene si ii implicam pe angajatori si angajati sa vina si ei cu o contributie egala ne asiguram ca aceste cursuri vor fi urmate de persoanele care au cu adevarat nevoie de ele si ca angajatorii se vor asigura ca ele sunt unele de calitate. In plus, angajatorii nu vor mai impune conditii suplimentare celor care urmeaza cursuri platite de firme, cum ar fi sa nu demisioneze o perioada de timp sau sa plateasca aceste costuri in rate”, se mai arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul de lege respins

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani