Grid star
banci

EXEMPLU DE URMAT DE GUVERNUL ORBAN - Economia Chinei, in crestere dupa eliminarea restrictiilor sanitare (Document)

In timp ce multe tari europene, dar nu numai, renunta la restrictiile sanitare impuse din cauza pandemiei de coronavirus, efectul fiind insanatosirea economiei, guvernul Orban se incapataneaza sa le mentina, cu consecinte dezastruoase pentru economie.

Spre exemplu, economia Chinei, poate cea mai afectata tara din cauza pandemiei, este in crestere, dupa eliminarea restrictiilor sanitare.

Intr-un raport al Bancii Transilvania din 16 iulie 2020 se arata ca institutul de Statistica de la Beijing a publicat primele estimari cu privire la evolutia PIB-ului in trimestrul II si prima jumatate a anului curent.

China este a doua economie a lumii, iar anul trecut PIB-ul a depasit nivelul din Zona Euro.

Statisticile indica redinamizarea economiei in al doilea trimestru al anului curent, pe fondul succesului inregistrat in contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat de politici economice.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza redinamizarea sectorului secundar: avans cu 4.7% an/an in T2, dupa declinul cu 9.6% an/an inregistrat in T1.

In raportul BT se arata ca aceasta evolutie a fost determinata de eliminarea restrictiilor sanitare in China, dar si de redinamizarea comertului international (dupa ajustarea severa indusa de incidenta pandemiei, punctul minim fiind atins in aprilie), pe fondul redeschiderii graduale a economiilor din Europa si America.

De asemenea, sectorul tertiar a crescut cu 1.9% an/an in trimestrul II, dupa declinul cu 5.2% an/an din trimestrul I.

Nu in ultimul rand, valoarea adaugata bruta din sectorul primar a consemnat un avans cu 3.3% an/an, dupa scaderea cu 3.2% an/an din trimestrul I.

* Cititi aici integral raportul Bancii Transilvania

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani