Grid star
eveniment

EXPLOZIE PE BURSA DUPA LISTAREA HIDROELECTRICA - Piata de capital din Romania a atins un maxim istoric. Profitul investitorilor (Document)

Piata de capital din Romania a depasit un nou reper si a atins un maxim istoric in iunie, atunci cand indicele BET-TR, care include si dividendele, a trecut pentru prima data de la infiintare de pragul de 25.000 de puncte. Listarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica a contat.

Primele 6 luni au consemnat o crestere de 10% pentru piata de capital prin prisma indicelui BET-TR. Tot la nivelul primului semestru, cel mai mare avans a fost inregistrat de indicele companiilor din energie si utilitati, BET-NG crescand cu 12,5%.

Potrivit Bursei de Valori Bucuresti (BVB), companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de peste 100% in ultimii 5 ani, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 si mai mult decat dublu fata de indicele european STOXX600.

Lichiditate scazuta

In contrapondere, lichiditatea la nivelul pietei a ramas scazuta pe masura ce investitorii si-au recalibrat portofoliile in asteptarea IPO-ului Hidroelectrica. Din 2009 si pana la inceputul ofertei Hidroelectrica, peste 160 de runde de finantare in valoare de 8 miliarde de euro au fost listate la BVB.

Presedintele BVB, Radu Hanga, a declarat ca piata de capital din Romania a beneficiat de un prim semestru care a adus cresteri substantiale, ceea ce devine cu atat mai relevant cand analizam contextul international mai larg:

"Privind in retrospectiva, devine tot mai limpede ca in aceste prime 6 luni ale anului investitorii au fost in expectativa si au vrut sa se pozitioneze cat mai bine pentru listarea Hidroelectrica, cea mai importanta listare din Europa de pana acum in acest an. Ca urmare a listarii Hidroelectrica, am devenit a treia piata de capital din regiune in ceea ce priveste capitalizarea, iar in lipsa unui eveniment negativ extrem, vom incheia 2023 cu cel mai mare nivel al capitalizarii inregistrat in istorie de companiile romanesti tranzactionate la bursa".

*Cititi aici raportul BVB

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani