Grid star
eveniment

GAURA DE 9 MILIARDE LEI IN BUGET – Guvernul Citu ne duce din catastrofa in catastrofa: „9 miliarde lei nu au fost pusi in buget la rectificare! Dincolo de incompetenta administrativa de a nu bugeta ceea ce stiai ca vei cheltui, vine partea criminala: acum

Guvernul PNL condus de premierul Florin Citu (foto dreapta) ne duce din catastrofa in catastrofa in materie de economie. Executivul are o gaura de 9 miliarde de lei in buget si incearca sa carpeasca lucrurile acum, pe ultima suta de metri inainte de rectificarea bugetara, insa nu are bani.

Dezvaluirea a fost lansata vineri, 1 octombrie 2021, de catre analistul economic Adrian Caciu, cel care a aratat ca o parte din vina o poarta ministresa Muncii, Raluca Turcan (foto stanga), cea care a vaduvit bugetul pensiilor de 1,5 miliarde de lei.

Concluzia este ca situatia se va inrautati, iar Romania se va imprumuta cu dobanzi din ce in ce mai mari, subliniaza Caciu.

Iata explicatiile lui Adrian Caciu publicate pe Facebook:

Rectificarea bugetara a avut loc la inceputul lunii septembrie.

Toata lumea stia urmatoarele:

Valul 4 al pandemiei necesita masuri suplimentare de compensare a costurilor: stocuri de urgenta, echipamente, somaj tehnic decontat, concedii medicale, zile libere pentru parinti decontate, teste, biocide, vaccinuri. Costuri apreciate: 4 miliarde lei.

Explozia preturilor la energie necesita compensatii de la bugetul de stat. Costuri: 3 miliarde lei

Aplicarea legii consumatorului vulnerabil, inclusiv ajutorul de incalzire (subventia la gigacalorie) necesita fonduri de la bugetul de stat. Costuri: 2 miliarde lei.

Le voi mentiona doar pe acestea desi sunt mai mult mai multe (de exemplu, bugetul pensiilor nu se inchide fiind lipsa 1,5 miliarde lei pentru ca doamna Turcan, olimpica la matematica, habar nu a avut sa construiasca prognoza de venituri si cheltuieli si a luat 2,4 miliarde din acest buget).

9 miliarde lei care nu au fost pusi in buget la rectificare!

Dincolo de incompetenta administrativa de a nu bugeta ceea ce stiai ca vei cheltui, vine partea criminala: acum se dau OUG-urile pentru cele pe care vi le-am spus, dar nu sunt bani la buget prevazuti pentru ele.

Probabil sapatamana viitoare Turcan va descoperi ca nu are bani in buget si va fi mirata. Na, doar cei care nu trec testele PISA se mira ca au goluri (de aer, de creier, de...).

Dincolo de asta, lucrurile sunt si mai complicate: pentru ca daca tu vei avea cheltuieli de 9 miliarde lei suplimentar, ori aduci venituri suplimentare la buget ori cresti deficitul.

Cum venituri suplimentare nu prea ai de unde sa aduci, iar prognoza de venituri devine incerta din cauza restrictiilor, este evident ca vei creste deficitul public.

Si uite asa ajungi la deficit de 8% si uite asa mai cresti datoria publica si uite asa mai platesti dobanzi in plus.

Pentru ca nu te-a preocupat in trecut sa nu ti se intample lucruri. Nu te-a preocupat sa ai spitalele pregatite, nu te-a preocupat sa limitezi explozia de preturi la energie, nu te-a preocupat nimic din ceea ce conteaza.

Iar acum pui totul pe seama romanilor.

Rezolvi pe datorie.

Dar nu acum, ci in noiembrie la urmatoare rectificare.

Rectificare care va adauga si ceea ai ascuns la prima, dincolo de cheltuielile suplimentare de care am vorbit.

Deficitul public pe cash va urca spre 9,5% in 2021.

Ceea ce ne va pune in situatia sa avem o mare problema de finantare in viitor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani