Grid star
eveniment

GERMANIA, FRANTA, SUA, TOP 3 IN ROMANIA – Acestea sunt tarile care controleaza subgrupuri de intreprinderi. Investitii in comert (Document)

Germania, Franta si Statele Unite ale Americii conduse de Joe Biden (foto) ocupa primele trei locuri in topul tarilor care controleaza subgrupuri de intreprinderi din Romania.

Potrivit Institului National de Statistica, in Romania, in 2021, au fost identificate 91.760 grupuri de intreprinderi, din care 4.934 de grupuri de intreprinderi rezidente si 86.826 de grupuri de intreprinderi multinationale (562 controlate din interior, respectiv 86.264 controlate din strainatate).

Din totalul grupurilor de intreprinderi identificate pe plan national, in anul 2021, 4.934 erau rezidente, peste 5% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din doua sau mai multe unitati legale.

In 2021, din totalul grupurilor de intreprinderi multinationale controlate din strainatate si identificate in Romania, 14.820 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 71.444 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine.

Afaceri in comert

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania activeaza in domeniul comertului. In 2021, repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice arata ca majoritatea acestora isi desfasoara activitatea in:

- sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul;

-Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 33% din totalul grupurilor de intreprinderi;

- sectiunea F - Constructii - 12% din totalul grupurilor de intreprinderi;

- sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;

- sectiunea C - Industria prelucratoare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;

- sectiunea L - Tranzactii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de intreprinderi. Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in cadrul urmatoarelor domenii:

-sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul;

-Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 19%;

-- sectiunea C - Industria prelucratoare - 11%;

-sectiunea F - Constructii - 11%;

-sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 11%;

-sectiunea S - Alte activitati de servicii - 9% din totalul grupurilor de intreprinderi.

Multinationale controlate din strainatate

In Romania, in 2021, un procent de 28,3% din numarul total de salariati din intreprinderile active si-au desfasurat activitatea in intreprinderi ce fac parte din grupuri multinationale controlate din strainatate.

In intreprinderile controlate din top 10 tari, in anul 2021, si-au desfasurat activitatea 21,1% din totalul numarului de salariati la nivelul economiei nationale. Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta si Statele Unite ale Americii. Rezultatele anului 2021 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,1%).

Cifrele oficiale

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in sectiunea C - Industria prelucratoare (9,3%), in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul, Repararea autovehiculelor si motocicletelor (3,0%) si in M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2,8%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Franta, 4,8% din salariati se regasesc in sectiunea C - Industria prelucratoare, 2,5% se regasesc in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul,Repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 1,3% se regasesc in sectiunea J - Informatii si comunicatii. Subgrupurile de intreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai multi salariati in sectiunea C - Industria prelucratoare (3,9%) si sectiunea J - Informatii si comunicatii (2,5%).

*Cititi aici datele INS

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani