Grid star
insolventa

INSOLVENTE MAI PUTINE, DAR MAI DUREROASE – Peste 11.000 de locuri de munca afectate in 2020

Desi 2020 a adus mai putine insolvente decat anul precedent, aceste fenomene au avut un impact mai mare in bani.

Mai exact, facilitatile fiscale si restrangerea programului instantelor in pandemie au facut sa scada cu 42% numarul companiilor de impact care au accesat insolventa (de la 139 in 2019 la 80 in 2020), conform unei analize facute de Casa de Insolventa Transilvania (CITR), parte din Impetum Group.

Cu toate acestea, impactul economic al proiectelor de insolventa si restructurarea au fost in crestere: valoarea activelor acestor companii este de 1,5 miliarde de euro, cu 28% mai mare decat in anul 2019, iar numarul total de locuri de munca afectate este de 11.717. De asemenea, aceste companii au o valoare a cifrei de afaceri de 937 milioane de euro, cu 24% mai mult comparativ cu cifra anului 2019.

Numarul companiilor care acceseaza insolventa la nivel national este intr-o scadere continua de sapte ani. Faptul ca numarul companiilor care acceseaza aceste proceduri este in scadere poate induce in eroare. Insa scaderea insolventelor in general (12% de la 5.830 in 2019 la 5.144 in 2020) se datoreaza amanarii, conform analizei CITR, ca urmare a facilitatilor fiscale oferite de Guvern de la debutul pandemiei precum si grevei instantelor de judecata la inceputul anului.

Predictie pentru 2021

Daca in 2020 am vazut impactul direct al pandemiei asupra unor industrii, cum ar fi HoReCa si transporturi, in 2021 CITR estimeaza ca vor fi in dificultate, printr-un efect de domino, industrii conexe acestora, precum: auto, productie componente auto, aviatie, turism, agricultura, productie carne, lactate, panificatie si cresterea animalelor.

Conform analizei CITR, in 2020 au intrat in insolventa si restructurare in medie 7 companii de impact lunar, putin peste jumatate din numarul inregistrat anul precedent. Dar daca ne uitam la impactul acestor companii in economie, la faptul ca 26% dintre companii inregistreaza si datorii la stat, in valoare de 149 milioane de lei, putem concluziona ca nu a fost o continuare fireasca a trendului descendent al insolventelor, ci o acutizare a starii de sanatate a companiilor romanesti.

Sectoarele de activitate cu cele mai multe companii de impact intrate in insolventa si restructurare sunt: industrie (26%), comert (14%), energie (10%) si agricultura (10%).

Muntenia (87%), Transilvania (7%), Sud-Est (3%) sunt regiunile cu cel mai mare procent de companii de impact care au intrat in insolventa si restructurare, in functie de valoarea activelor imobilizate. Judetele cu cele mai multe companii afectate sunt: Bucuresti si Ilfov (40%), Brasov (6%) si Cluj (5%).

Tot mai putini romani isi deschid afaceri

Cum era de asteptat, pandemia a avut efecte si asupra initiativelor antreprenoriale - tot mai putini romani au decis sa isi deschida o afacere in 2020: datele ONRC arata o scadere de aproape 19% a numarului de companii infiintate comparativ cu 2019. Cei mai descurajati au fost antreprenorii din domeniile: agricultura, silvicultura si pescuit (-52%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-51%), industria prelucratoare (-40%), asigurari sociale din sistemul public (-33) si hoteluri si restaurante (-29%).

Toate acestea au creat in randul companiilor aflate in dificultate o falsa impresie ca a disparut necesitatea si urgenta de a lua o decizie pentru a-si redresa afacerea. Experienta noastra de 20 de ani in zona companiilor in dificultate ne spune ca aceasta amanare doar inrautateste sansele de redresare ale companiilor. Insolventa si restructurarea se dovedesc adesea a fi cele mai eficiente metode de insanatosire ale companiilor care se confrunta cu un impas. Sunt solutii care ajuta la protejarea companiilor in momente de criza, indiferent ca ne referim la crize economice, sectoriale sau punctuale, la nivel de companie”, a declarat Andra Olar Caragea, CEO CITR.

Potrivit estimarilor noastre, bazandu-ne pe rezultatele financiare previzionate ale anului 2020, numarul companiilor in insolventa iminenta ar urma sa creasca la un nivel record al ultimilor 8 ani, similar cu situatia din 2013. Abia acum incepe sa se contureze dimensiunea efectelor financiare ale crizei sanitare, efecte ce sunt momentan amanate de facilitatile fiscale. Insa amanarea diminueaza sansele de redresare. Am observat anul trecut o crestere a numarului de proceduri de restructurare in zona de preinsolventa sau in afara insolventei (OG6). Aceasta tendinta a pietei ne arata ca antreprenorii au cautat masuri de restructurare. Aici cred ca este cheia redresarii economice”, a completat Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Head of Business Development Impetum Group.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani