Grid star
banci

INVESTIIILE STRAINE IN ROMANIA – BNR anunta un flux de miliarde de euro. Cifrele

Fluxul net de investitii straine directe (ISD) in 2021 s-a ridicat la 8,94 miliarde euro, anunta Banca Nationala a Romaniei.


Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Institutul National de Statistica, a realizat cercetarea statistica anuala pentru determinarea investitiilor straine directe (ISD), principala sursa de date pentru elaborarea statisticilor ISD. Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD in cursul exercitiului financiar 2021 in intreprinderile investitie straina directa rezidente, a veniturilor obtinute de nerezidenti din aceste investitii, precum si a soldului ISD in Romania la 31 decembrie 2021.

Potrivit BNR, fluxul net de ISD in anul 2021 a inregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care:
-6,747 miliarde euro participatii la capitalurile proprii, nivel rezultat prin insumarea aportului la capitalurile proprii ale intreprinderilor ISD, in valoare de 2,165 miliarde euro, cu profitul reinvestit in intreprinderile ISD in valoare de 4,582 miliarde euro;
-2,194 miliarde euro instrumente de natura datoriei in relatia cu investitorii straini directi si cu societatile din cadrul grupului acestora (datorii minus creante).

Soldul

Soldul investitiilor straine directe la 31 decembrie 2021 a atins nivelul de 100,288 miliarde euro, din care:
-70,257 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,1%);
-30,031 miliarde euro instrumente de natura datoriei in relatia cu investitorii straini directi si cu societatile din cadrul grupului acestora (datorii minus creante) (29,9%).

Veniturile

Veniturile din ISD in Romania realizate de nerezidenti in anul 2021 au inregistrat valoarea de 8,894 miliarde euro, din care:
-Veniturile nete din participatii la capital au inregistrat valoarea de 8,302 miliarde euro si au fost calculate ca diferenta intre profiturile dupa impozitare ce revin investitorilor straini, in valoare de 11,008 miliarde euro, din totalul profiturilor obtinute de intreprinderile ISD si pierderile ce revin acestora, in valoare de 2,705 miliarde euro, din totalul pierderilor inregistrate de intreprinderilor ISD in anul 2021.
-Veniturile nete din dobanzi au inregistrat un nivel de 592 milioane euro si au fost calculate ca diferenta intre dobanzile primite de catre investitorii straini directi pentru creditele acordate intreprinderilor detinute in Romania si dobanzile platite de catre acestia pentru creditele primite de la intreprinderile lor din Romania, atat direct, cat si prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani