Grid star
eveniment

MADE IN ROMANIA - Planul ministrului Economiei, Stefan Radu Oprea: sa producem in tara, mai putine importuri. Se creeaza locuri de munca

Romania sa produca, si sa nu mai importe in domeniile in care poate sa produca. Noul ministrul al Economiei, Stefan Radu Oprea (foto), are planuri mari pentru sectorul constructiilor, dar si pentru agricultura.

Potrivit acestuia, balanta comerciala trebuie redresata, iar acest lucru se poate face si prin producerea a cat mai multe materiale de constructii in Romania. Oprea a dat si cifre: peste 8 miliarde de euro a insemnat deficitul pe balanta comerciala, respectiv importurile pe materiale de constructii. Oprea a anuntat ca am importat peste jumatate din ceea ce folosim in aceasta industrie, pana la aproape 70%. Constructiile genereaza 420.000 de locuri de munca, iar guvernul Ciolacu vrea crearea a cel putin 20.000 de locuri de munca noi.

In ceea ce priveste agricultura, ministrul Economiei a precizat ca Romania exporta materie prima si importa produsul deja prelucrat, iar lucrurile trebuie sa fie facute pe plan national.

Iata declaratiile ministrului Economiei:

"Ne-am uitat cu foarte mare atentie in datele statistice si am vazut ca industria constructiilor – constructiile - au generat crestere stabila in PIB anul trecut - chiar daca am vazut, spre exemplu, scadere pe productia industriala in ultima perioada - atunci ne propunem sa redresam, sa echilibram balanta comerciala prin a produce cat mai multe materiale de constructii in Romania. Va dau doar cateva cifre, daca vreti, peste 8 miliarde de euro a insemnat deficitul pe balanta comerciala, respectiv importurile pe materiale de constructii. Am importat peste jumatate din ceea ce folosim, pana la aproape 70%, si este o industrie care genereaza 420.000 de locuri de munca si ne propunem sa mai aducem cel putin 20, sa mai cream cel putin 20.000 de locuri de munca noi.

Pentru produsele agricole, cu totii ne dorim sa avem produse agricole mai ieftine si, de ce nu, si cele care sunt procesate sa se intample acest lucru in Romania. Stim exemplele in care exportam materie prima si importam produsul deja prelucrat, iar lucrul acesta trebuie sa se intample aici, in Romania, pentru a avea o calitate mai buna, locuri de munca bine platite in Romania. Peste 120.000 de locuri de munca sunt in aceasta industrie, peste 10.000 de companii, dintre care 8.000 sunt microintreprinderi, pana la noua salariati. Deci genereaza locuri de munca si va putea sa genereze in continuare. De asemenea, lupta cu inflatia si cu scaderea preturilor devine o certitudine atunci cand ai mai multe produse prelucrate in Romania”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani