Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI LA PENSII – Ministerul Muncii anunta suma. Iata cine va beneficia (Document)

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Proiectul OUG privind acordarea unui sprijin financiar pensionarilor sistemului public de pensii si ai sistemului pensiilor militare de stat in luna iulie 2022.

Astfel, in luna iulie se acorda un ajutor financiar in cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale caror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Veniturile lunare

Prin sintagma venituri lunare se intelege:
a) venituri lunare din pensii acordate in sistemul public de pensii, platite in luna iulie 2022;
b) venituri lunare din pensii acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, platite in luna iulie 2022;
c) venituri lunare din drepturi acordate in baza unor legi cu caracter special, platite in luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
d) venituri lunare din indemnizatia sociala pentru pensionari acordata in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) venituri lunare din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate in "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" al carei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare este luna anterioara celei in care se efectueaza calculul drepturilor aferente lunii in care se plateste ajutorul financiar.

Beneficiarii pensiei de urmas

In cazul pensionarilor care beneficiaza de pensie de urmas, ajutorul financiar se acorda fiecarui urmas in parte. Ajutorul financiar se acorda in cuantumul integral chiar daca veniturile platite in luna iulie sunt aferente unei fractiuni de luna.In cazul pensionarilor care, in luna iulie 2022, incaseaza diferente de drepturi banesti, cuvenite si neincasate, aferente unor perioade anterioare lunii iulie, la determinarea plafonului nu se iau in considerare aceste drepturi.
Potrivit documentului, acesti bani nu se iau in calcul la stabilirea plafonului prevazut prin Hotararea de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor.

*Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani