Grid star
eveniment

PLATA GAZULUI RUSESC, IN RUBLE – Moscova anunta ce va face daca tarile europene refuza

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca daca tarile europene refuza sa plateasca gazul rusesc in ruble, atunci cu siguranta nu-l vor furniza gratuit.

Acesta a admis, potrivit kommersant.ru, ca Rusia va incepe sa vanda petrol in Asia de Sud-Est daca Europa refuza sa cumpere.

“Faptul ca nu vom furniza gaz gratuit este clar. Acest lucru poate fi spus cu certitudine”, a anuntat Peskov.
Potrivit acestuia, eventualele "scaderi ale comenzilor de petrol” de la cumparatorii europeni vor fi compensate prin vanzari in Asia de Sud-Est. El a subliniat ca Europa nu este singura piata pentru petrol.

Directiva lui Putin

Presedintele Vladimir Putin a cerut saptamana trecuta sa se emita o directiva catre Gazprom pentru a transforma contractele in ruble pentru “tarile neprietenoase”. In opinia sa, furnizarea de marfuri rusesti catre UE, SUA si primirea platilor in dolari si euro „nu are niciun sens pentru noi”. Presedintele a solicitat Bancii Centrale si guvernului sa stabileasca in termen de o saptamana ordinea operatiunilor pentru achizitionarea de ruble pe piata interna de catre cumparatorii de gaze rusesti. El sustine ca Rusia va continua sa furnizeze gaze „in conformitate cu volumele si conform principiilor de pret incheiate in contracte”.

Precizarile ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat vineri, 25 martie 2022, ca nu crede ca se poate vorbi in Romania de plata in ruble a gazului, pe contractele care sunt in vigoare in momentul de fata. Potrivit lui Virgil Popescu, statul roman nu are un contract cu Gazprom, companiile private din Romania nu au contracte cu Gazprom. Ministrul a precizat ca exista intermediari ai Gazprom care vand gaze in Romania la pret legat de hub-urile de la Viena sau hub-urile de la Amsterdam, in euro, iar aceste contracte intre doua companii private se discuta si se negociaza la nivelul companiilor, nu la nivelul statului roman.
Intrebat daca statul roman va fi afectat, Popescu a raspuns:
“Nu exista acest risc”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani