Grid star
eveniment

Prognoza Comisiei Europene: deficit de 8,6%, crestere economica de 1,4%. Tinta asumata de Guvern este de 7%

Comisia Europeana condusa de Ursula von der Leyen (foto stanga, langa presedintele interimat Ilie Bolojan) a emis prognoza economica pentru Romania, iar cifrele sunt ingrijoratoare. Potrivit CE, Romania avea in 2025 un deficit de 8,6% si crestere economica de doar 1,4%. Tinta Guvernului Ciolacu, care a demisionat recent din fruntea Executivului, era de 7% pentru acest an. 

Potrivit CE, dupa un an 2024 modest, economia Romaniei era pe cale sa prinda viteza la inceputul anului 2025, datorita, in special, constructiilor, agriculturii si serviciilor, precum si perspectivelor mai bune de export. Cu toate acestea, se asteapta ca incertitudinile generate de impunerea tarifelor americane, precum si de volatilitatea politica si fiscala interna sporita sa diminueze exporturile, sentimentul economic si, in cele din urma, investitiile si consumul. Se asteapta ca acest lucru sa duca doar la o crestere moderata a PIB-ului real, de 1,4% in 2025, care se va consolida in continuare pana la 2,2% in 2026. 

Probleme la investitiile private 

Se preconizeaza ca inflatia va mai scadea, dar va ramane ridicata, in timp ce somajul va scadea marginal. 
“Deficitul bugetar general a fost de 9,3% din PIB in 2024, alimentat de cresteri foarte mari ale salariilor si pensiilor din sectorul public. Se preconizeaza ca va scadea modest la 8,6% din PIB in 2025 si 8,4% in 2026, reflectand un pachet de masuri implementate la sfarsitul anului 2024.
Sentimentul economic a ramas in teritoriu pozitiv la inceputul anului 2025, in ciuda dificultatilor economice si a incertitudinii persistente. Constructiile, agricultura si serviciile de transport prezinta perspective de performanta imbunatatite, ajutate si de statutul de membru Schengen si de modernizarea infrastructurii. O revenire puternica a constructiilor rezidentiale, impreuna cu investitiile robuste finantate de UE in infrastructura publica, sunt de bun augur pentru o redresare a formarii brute de capital fix, in ciuda faptului ca investitiile private au fost afectate negativ de incertitudinea fiscala pronuntata si de volatilitatea geopolitica. In acelasi timp, indicatorii de inalta frecventa indica o decelerare a vanzarilor cu amanuntul si a consumului privat, deoarece politicile restrictive privind veniturile si inflatia inca ridicata sunt susceptibile de a reduce cresterea venitului disponibil”,
precizeaza
Comisia Europeana

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani