Grid star
eveniment

PROIECTUL PONTA-CIOLACU – Greii Pro Romania si PSD si-au dat mana: lege pentru sprijinirea producatorilor interni

Mastile de protectie la a caror purtare romanii au fost obligati de catre Guvernul Orban-Iohannis vor fi cumparate de la producatori interni. Adica de la firme din Romania. Asta prevede un proiect de lege initiat de greii PSD si Pro Romania, in frunte chiar cu liderii celor doua partide Marcel Ciolacu (foto dreapta) si Victor Ponta (foto stanga).

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 iunie 2020, “Proiectul de lege privind acordarea de masti pentru protectia cetatenilor romani de virusul Covid-19”. Adoptat anterior de Senat, proiectul de lege a trecut de Camera Deputatilor cu 224 de voturi “pentru”, 64 “impotriva” si 3 “abtineri”. El urmeaza sa ajunga la presedintele Romaniei Klaus Iohannis pentru promulgare, desigur daca nu va fi atacat de PNL si USR la Curtea Constitutionala, conform practicilor din ultima perioada.

Masura pentru sprijinirea producatorilor autohtoni

Asa cum mentionam mai sus, proiectul de lege prevede achizitionarea de masti de la producatorii interni. O masura extrem de benefica, din punctul nostru de vedere, venita sa sprijine societatile din Romania. Caci este evident ca in realitate avem de-a face cu o stimulare a productiei interne, in cazul de fata a productie de masti, insemnand de fapt locuri de munca, venituri pentru sute, daca nu mii de familii, si in final mai multi bani la buget, intorsi din taxe si impozite.

Concret, proiectul stabileste ca mastile de protectie vor fi achizitionate prin Compania Nationala Unifarm, cu precadere de la producatorii interni. Cu alte cuvinte, nu vom mai avea situatii precum cele in care Guvernul Orban a cumparat masti din Vietnam, China sau alte tari asiatice, spre exemplu, injectand practic bani in economia altor state, in conditiile in care autoritatile puteau adopta masuri pentru productia interna de masti, ajutandu-se astfel implicit firmele din Romania.

Asadar, proiectul de lege initiat de Pro Romania si PSD prevede urmatoarele:

In vederea asigurarii protectiei cetatenilor de pe teritoriul Romaniei in actualul context epidemiologic determinat de raspandirea noului coronavirus, Ministerul Sanatatii achizitioneaza, prin Compania Nationala Unifarm S.A., mastile de protectie, conform standardelor europene in vigoare, preponderent de la producatori interni.

30 de masti gratuite pe luna

Acelasi proiect de lege (atasat integral la finalul articolului) contine insa si alte prevederi importante. Acestea se refera la distribuirea gratuita a mastilor de protectie. Mai exact, lunar se vor distribui gratuit cate 30 de masti urmatoarelor categorii de persoane:

-persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

-persoanele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei;

-pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi sunt de pana la 1.000 lei inclusiv, reprezentand nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009;

-persoanele incadrate in grad de handicap care realizeaza venituri exclusiv din prestatiile sociale prevazute de art. 42 si art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

Greii Opozitiei, proiect comun

Dupa cum spuneam, proiectul de lege a fost initiat de greii PSD si Pro Romania, in frunte cu presedintii celor doua partide de Opozitie, Marcel Ciolacu si Victor Ponta. Printre initiatori se regasesc insa si alti lideri ai celor doua partide, precum fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu sau seful grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor Alfred Simonis.

Iata lista initiatorilor proiectului de lege:

-Victor Ponta (Pro Romania);

-Nicolae Banicioiu (Pro Romania);

-Mircea Titus Dobre (Pro Romania);

-Ion Mocioalca (Pro Romania);

-Gabriela Maria Podasca (Pro Romania);

-Florin Corneliu Buicu (PSD);

-Marcel Ciolacu (PSD);

-Alfred Simonis (PSD);

Iata “Proiectul de lege privind acordarea de masti pentru protectia cetatenilor romani de virusul Covid-19”:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani