Grid star
banci

RATELE LA BANCI CRESC PE ZI CE TRECE – Cotatia ROBOR de la inceputul razboiului din Ucraina (Document)

Weekend-ul vine cu vesti proaste pentru romanii cu credite la banca.

ROBOR  la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 creste pe zi ce trece. Vineri, 18 martie 2022, Banca Nationala a anuntat cotatia: 4,39%, fata de 4,37%, ziua precedenta.

ROBOR tot creste de la inceputul razboiului din Ucraina, in 24 februarie, atunci cand era cotat la “doar” 3,61%.

Iata cotatiile din 24 februarie si pana in 18 martie

Plafonarea dobanzilor

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Deputatul AUR Lilian Scripnic anunta recent ca romanii care au contractat credite ipotecare risca, sub presiunea cresterii dobanzilor, sa isi piarda locuintele. Potrivit acestuia, se impune plafonarea dobanzilor la creditele ipotecare. Scripnic reamintea ca BNR a majorat dobanda-cheie la 2,5% pe an, de la 2%, incepand cu data de 10 februarie, precizand ca in octombrie 2021 dobanda cheie era 1,25%:
“Dublarea sa in doar cateva luni se traduce prin faptul ca BNR a pierdut total controlul asupra valului inflationist. Unii analisti estimeaza ca pana la finalul anului, dobanda-cheie va ajunge la 4%” (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani