Grid star
eveniment

RCA IEFTIN PENTRU SOFERII FARA ACCIDENTE – Proiectul de lege intra la vot. Iata prevederile (Document)

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de marti, 5 septembrie 2023, proiectul de lege care prevede RCA ieftin pentru soferii care nu au accidente la activ. Concret, se propune ca reducerea de pret la politele RCA sa se pastreze si in cazul instrainarii sau radierii unui vehicul.

Astfel, se doreste pastrarea clasei bonus-malus timp de 3 ani de la data incheierii ultimului contract RCA, in cazul instrainarii sau radierii unui vehicul. Potrivit expunerii de motive, in practica se constata o incoerenta legislativa in ceea ce priveste acordarea beneficiilor soferilor fara incidente in trafic, prin clasa bonus-malus.

Conform Legii 132/ 2017 si Normei ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) 20/2017, bonus-malus reprezinta un sistem prin care soferii sunt inclusi pe o scala de clase de bonificare sau penalizare, in functie de comportamentul din trafic. In baza acestuia, soferii disciplinati primesc o reducere de pret pentru asigurarea RCA.

​ Termen de trei ani

Cu toate acestea, in practica acest bonus este anulat in momentul in care soferul isi schimba autovehiculul. Potrivit initiatorilor, aceasta realitate constituie o incoerenta, avand in vedere ratiunea pentru care se acorda clasa bonus-malus, si anume de a recompensa si de a acorda un beneficiu soferilor prudenti si disciplinati:

"In consecinta, ratiunea acordarii acestui beneficiu nu are legatura cu autovehiculul detinut, ci cu aptitudinile de a sofa si cu prudenta in trafic. Astfel, acesta nu ar trebui retras in momentul in care se schimba vehiculul. Prin urmare, prezenta initiativa legislativa abordeaza tocmai aceasta problema, propunand pastrarea clasei bonus-malus timp de 3 ani de la data incheierii ultimului contract RCA, in cazul instrainarii sau radierii unui vehicul”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani