Grid star
eveniment

SCHIMBARI LA CARDUL DE ENERGIE – Platile care se vor putea face. Ministerul Investitiilor a finalizat proiectul (Document)

Ministerul Investitiilor a finalizat un proiect de modificare a Ordonantei de urgenta 166/2022, principala completare vizand tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe langa formele de energie compensate in acest moment, se vor putea achita butanul, rumegusul, carbunele, brichetele sau alti combustibili lichizi sau solizi.

In prezent, peste 4 milioane de persoane beneficiaza de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acorda in doua transe, a cate 700 lei fiecare, si poate fi utilizat pentru plata urmatoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termica in sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

1.400 lei de la stat

In baza cardului se pot efectua plati in urmatoarele perioade:

• Pentru transa I – valoare de 700 lei, in perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

• Pentru transa II – valoare de 700 lei, in perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor transe se pot folosi pana la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputand fi utilizat in afara termenului de valabilitate prevazut.

Achitarea facturilor vechi

"Sunt deja doua luni de cand am inceput implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie si am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiarii care au facut plati fara sa se deplaseze de la domiciliu in acest scop, fie pentru ca au folosit platforma online de plata oferita de Posta Romana, fie pentru ca au solicitat factorul postal la domiciliu si au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul ca au existat aceste 3 variante de plata, dintre care doua permit plata de acasa, este cu adevarat o reusita.

Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie ca mai au la dispozitie doua luni pentru a utiliza banii aferenti primei transe. De asemenea, pentru a extinde si simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea pretului pentru mai multe tipuri de energie decat cele prevazute acum: energie electrica, energie termica furnizata in regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumegus, carbune, pacura, peleti, brichete, combustibili lichizi sau solizi si orice alte materiale de incalzire care pot fi utilizate la incalzirea locuintelor. Mai mult, avem in plan sa permitem si achitarea de facturi mai vechi si sa extindem termenul pana la februarie 2022”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani