Grid star
eveniment

SE CERE SCOATEREA PENSIILOR MILITARE DIN PNRR – A inceput protestul de trei zile al politistilor

Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) incepe luni, 26 iunie 2023, un protest care va dura trei zile pentru scoaterea pensiilor militare din PNRR, dar si pentru actualizarea sporurilor, indemnizatiilor si a compensatiei pentru chirie.

Protestul incepe in ziua in care proiectul de lege privind taierea pensiilor speciale va fi discutat in Comisia de munca din Camera Deputatilor, urmand sa fie supus la vot in Plen miercuri, 28 iunie 2023. Politistii cer scoaterea pensiilor militare din PNRR, sustinand ca au fost asimilate, ambiguu si fara temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Nationala de Pensii Publice.

Potrivit SNPPC, Parlamentul si Guvernul nu trebuie sa ignore faptul ca  pensiile militarilor si politistilor romani, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, dateaza de foarte multi ani. Politistii spun ca pensiile sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea si importanta sociala a misiunilor derulate in interes national, european si international, pe speranta de viata mai redusa fata de alte domenii de activitate, pe incompatibilitatile si interdictiile impuse prin lege.

Iata anuntul SNPPC:

"Avand in vedere intentiile legislative, comunicate public de catre coalitia de guvernare, de a trece proiectul legislativ Plx 244/2023 prin Comisiile de munca si de finante ale Camerei Deputatilor, in zilele de luni si marti, si prin plenul acestui for decizional, in ziua de miercuri, 28 iunie 2023, va informam ca, incepand de luni, 26 iunie, timp de 3 zile, intre orele 12,00-14,00,  SNPPC va organiza proteste, in Parcul Izvor, intrarea de la Camera Deputatilor.

Principalele revendicari:

- scoaterea pensiilor militare din PNRR (unde au fost asimilate, ambiguu si fara temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Nationala de Pensii Publice). Parlamentul si Guvernul nu trebuie sa ignore faptul ca  pensiile militarilor si politistilor romani, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, dateaza de foarte multi ani si sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea si importanta sociala a misiunilor derulate in interes national, european si international, pe speranta de viata mai redusa fata de alte domenii de activitate, pe incompatibilitatile si interdictiile impuse prin lege etc.;

-actualizarea sporurilor, indemnizatiilor si a compensatiei pentru chirie la valorile din Legea-cadru a salarizarii 153/2017, nu la cele de acum 14 ani, adica din 2009.

Deficit de personal

Domnilor politicieni, luati aminte si remediati greselile din ultimii ani, in cel de-al 12-lea ceas: urmare unor politici nefericite in sistemele noastre de salarizare si de pensionare, autoritatea institutiilor statului s-a degradat, deficitul de personal din SAOPSN a ajuns la aproximativ 50.000 de oameni (politisti, politisti de penitenciare, militari, personal contractual), numarul demisiilor a crescut an de an, iar drept urmare, calitatea serviciului public prestat in folosul cetatenilor, al statului si al societatii, in ansamblu, s-a tot diminuat, pentru ca cei cu experienta isi pierd increderea in politicile actuale, iar tinerii intorc spatele, tot mai mult, acestor nobile profesii, care altadata erau in topul preferintelor la nivel national!

Va asteptam, in numar cat mai mare, la Camera Deputatilor!

Dreptul la un salariu decent si la o pensie militara de stat ne priveste pe toti, indiferent daca suntem la inceputul sau la finalul carierei, sub Drapel, in slujba tarii!’.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani