Grid star
eveniment

TAXA PE PROPRIETATE – Propuneri din afara Romaniei: "Trecerea de la un sistem de impozitare a proprietatii bazat pe suprafata la unul bazat pe valoarea de piata”

Banca Mondiala recomanda Romaniei sa treaca de la un sistem de impozitare a proprietatii bazat pe suprafata, la unul bazat pe valoarea de piata. Alta propunere: inlocuirea impozitului pe tranzactii cu un impozit pe castigurile de capital la vanzarea de proprietati rezidentiala.

Se mai propune si mentinerea cotei de impozitare de 10% pentru castigurile de capital obtinute prin intermediul unui intermediar. Dar si cresterea cotei de impozitare a dividendelor la 10% pentru a se alinia la impozitarea majoritatii celorlalte forme de venituri de capital.

Alte idei: simplificarea stimulentului fiscal pentru cercetare si dezvoltare la o singura deducere sporita, dar si eliminarea scutirii de impozit pentru intreprinderile nou infiintate in domeniul cercetarii si dezvoltarii.

Iata propunerile Bancii Mondiale:

-Inlocuirea impozitului pe tranzactii cu un impozit pe castigurile de capital la vanzarea de proprietati rezidentiale;

-Mentinerea cotei de impozitare de 10% pentru castigurile de capital obtinute prin intermediul unui intermediar;

- Cresterea cotei de impozitare a dividendelor la 10% pentru a se alinia la impozitarea majoritatii celorlalte forme de venituri de capital;

-Simplificarea stimulentului fiscal pentru cercetare si dezvoltare la o singura deducere sporita;

-Revizuirea si clarificarea definitiei cheltuielilor de cercetare si dezvoltare eligibile pentru deducerea sporita:

-Eliminarea scutirii de impozit pentru intreprinderile nou infiintate in domeniul cercetarii si dezvoltarii;

Valoarea de piata

-Impozitarea proprietatii: Trecerea de la un sistem de impozitare a proprietatii bazat pe suprafata la unul bazat pe valoarea de piata;

- Limitarea utilizarii facilitatilor fiscale pentru impozitul pe proprietate la cele destinate contribuabililor cu venituri mici si persoanelor in varsta, cladirilor guvernamentale si unei game cat mai limitate de organizatii de utilitate publica;

- Reevaluarea intregii structuri a cotelor in vederea cresterii veniturilor totale recurente din impozitul pe proprietate peste nivelul actual, comparativ scazut in randul tarilor UE.

*Cititi aici raportul Bancii Mondiale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani