Grid star
camere de comert

TOPUL NATIONAL AL FIRMELOR 2021 - Economia merge inainte!

Economia romaneasca da dovada de rezilienta, in ciuda dificultatilor provocate de criza sanitara. Astfel, Topul National al Firmelor 2021 (TNF), realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), confirma faptul ca ponderea profitului din cifra de afaceri s-a mentinut constanta, profitul din exploatare reprezentand 8% din cifra totala de afaceri la companiile analizate in cercetare.


In 2021, un numar de 12.393 de firme au fost incluse in primele 10 pozitii. Cifra de afaceri cumulata a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a insumat 15,08 miliarde euro.
In ceea ce priveste numarul total de salariati al companiilor clasate pe primele 10 pozitii, acesta a fost de 1.279.119.

Criza fortei de munca

Potrivit CCIR, in ciuda provocarilor majore ale anului 2020, economia nu numai ca nu s-a oprit, ci a si facut dovada rezilientei, dovada ca oamenii de afaceri au gasit solutiile necesare pentru a se adapta la noua realitate. Provocarile raman insa majore pentru companiile romanesti. Criza fortei de munca si nivelul ridicat al birocratiei sunt frane care limiteaza cresterea economica. Stabilitatea institutionala si un dialog consistent cu autoritatile centrale si locale sunt conditii esentiale pentru mentinerea stabilitatii economice a Romaniei.

Indicatorii economici

TNF 2021, clasament realizat in exclusivitate de catre CCIR, are la baza urmatorii indicatori economici: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat.

La realizarea clasamentului TNF 2021 au fost analizate 768.372 de bilanturi financiar-contabile ale companiilor active in Romania, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 5% fata de anul precedent. Dintre acestea, 250.925 de bilanturi au intrat in competitia pentru primele 10 pozitii in clasamentul national, in conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementata de Camerele de Comert in toate judetele tarii.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei realizeaza, incepand din 1994, Topul National al Firmelor, fiind singura organizatie abilitata printr-o lege organica sa stabileasca o astfel de ierarhie la nivelul intregii tari.

Editia a XXVIII-a, din 2021, a TNF a clasat pe primele 10 locuri la nivel national 12.393 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.394 din industrie, 3.441 din servicii, 2.613 din comert, 271 din turism, 465 din cercetare-dezvoltare si high-tech, 614 din agricultura, silvicultura si pescuit si 595 din constructii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani