Grid star
eveniment

TVA REDUS LA 5% - Se aplica pentru pompele de caldura, panouri fotovoltaice si panouri solare termice. Iohannis a promulgat legea (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede reducerea TVA-ului la 5% pentru pompele de caldura, panouri fotovoltaice si panouri solare termice. Este vorba despre modificarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Legea intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Initiatorii au motivat propunerea legislativa aratand ca sunt necesare masuri concrete pentru a creste oferta de energie in piata, prin dezvoltarea de capacitati noi de productie. Pe de alta parte, se poate actiona pentru reducerea consumului de energie, prin cresterea eficientei energetice. Au mai aratat ca daca niciuna dintre aceste masuri nu vor fi luate, vom asista din nou la preturi foarte mari atunci cand piata va fi dereglementata, creand o presiune imensa pe consumatorii finali si pe intreaga economie, se mai precizeaza in proiectul de lege.

Stimularea reducerea consumului de energie

"Astazi, cadrul general creat prin legislatie actioneaza pe de-o parte astfel incat consumatorii sa nu realizeze impactul real al preturilor si nevoia de reducere a consumului, iar pe de alta parte investitiile noi sunt inhibate. In plus, Romania face parte dintr-o piata europeana care isi doreste reducerea dependentei de gazul rusesc, astfel ca nu pot fi previzionate reduceri ale preturilor catre consumatorii finali intr-un viitor apropiat. Socul pe care il vor resimti astfel consumatorii va fi si mai mare in viitor, cand ajutoarele directe vor expira. Din aceasta cauza sunt necesare stimulente nu numai pe partea de productie a energiei, dar si pe partea de eficienta energetic”.
Potrivit initiatorilor, prin reducerea TVA-ului pentru livrarile de pompe de caldura, panourilor fotovoltaice si a panourilor solare termice, se stimuleaza reducerea consumului de energie electrica, cat si a dependentei consumatorilor fata de volatilitatea pietei de energie.

*Cititi aici legea promulgata de Klaus Iohannis

.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani