Grid star
eveniment

12 MILIOANE EURO PENTRU MAME – Ajutorul se acorda in primele 3 luni de la nasterea copiilor

Mamele si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor in valoare de 2.000 lei, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Ajutoarele vor fi acordate in limita a 12 milioane euro, suma alocata prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
 
Potrivit ministerului Investitiilor condus de Marcel Bolos (foto), vor beneficia de acest sprijin, conform ordonantei de urgenta adoptata de guvern:

-mamele carora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
-mamele care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
-mamele cu dizabilitati;
-mamele aflate temporar in situatii critice de viata – victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta sociala intocmita de autoritatile publice cu atributii in domeniul asistentei sociale;
-mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
-mamele minore;
-mamele – cetateni straini sau apatrizi proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
 
Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi intocmite de autoritatile administratiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenta Sociala, centralizate de catre prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne si, ulterior, Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel national al acestui program.

100 milioane euro, fonduri europene pentru sprijinirea refugiatilor din Ucraina

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va finanta, de asemenea, prin Programul Operational Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de baza  si sprijinul persoanelor stramutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina incepand cu data de 24 februarie 2022.
 
Masura se adreseaza cetatenilor ucraineni, strainilor sau apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat in Romania prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina si Republica Moldova. Sprijinul financiar va fi acordat pe baza de cost unitar (suma fixa), in contextul in care, de la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana la jumatatea lunii mai, aproape 1 milion de cetateni ucraineni au intrat pe teritoriul Romaniei.
 
Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetatenii straini si apatrizi pentru care se acorda acest sprijin.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani