Grid star
eveniment

15 ANI DE INCHISOARE PENTRU DECLARATII FALSE PE TVA - Pedeapsa, pentru diminuarea cu cel putin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene (Document)

15 ani de inchisoare pentru declaratii false pe TVA. Asta prevede proiectul privind completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale adoptat de guvern.

Initiativa este motivata prin faptul ca trebuie aplicata Directiva Uniunii Europene.

Iata ce prevede proiectul

-Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, orice actiune sau inactiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier avand ca efect diminuarea cu cel putin 10.000.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:
a) utilizarea sau prezentarea de declaratii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informatii privind TVA atunci cand aceste informatii trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declaratii corecte privind TVA pentru a masca in mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursari de TVA.
Tentativa se pedepseste.

Directiva UE

Potrivit expunerii de motive, Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, instrument unional relevant la nivel european, in special in contextul operationalizarii recente a Parchetului European (EPPO), a avut termen de transpunere data de 6 iulie 2019, autoritatile romane notificand transpunerea completa a acesteia. In data de 02.12.2021 a fost declansata de catre Comisia Europeana o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru avand ca obiect transpunerea incorecta a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (cauza 2021/2229) fata de o serie de state (Croatia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Romania si Spania).

Scrisoarea de punere in intarziere

"Potrivit scrisorii de punere in intarziere, autoritatile romane au fost invitate ca, in termen de 2 luni de data primirii scrisorii de punere in intarziere, sa comunice observatii cu privire la modul in care au fost transpuse in legislatia romana unele prevederi din Directiva (UE) 2017/1371 privind infractiunile, respectiv aplicarea legii penale in spatiu, care au fost apreciate ca nefiind transpuse in mod adecvat.
Prin raportare la competentele legale ale Ministerului Finantelor, numai o parte din criticile formulate fac obiectul prezentului proiect”.


*Cititi aici expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani