Grid star
eveniment

SE CERE TAIEREA VOUCHERELE DE VACANTA – Bugetarii care depasesc o limita maxima salariala nu vor mai primi tichete daca proiectul OUG va fi aprobat (Document)

Se taie voucherele de vacanta pentru anumiti bugetari, prevede un proiect OUG publicat de digi 24. Este vorba despre cei care au salarii care depasesc 10.000 lei.

Astfel, potrivit proiectului, institutiile publice “acorda, anual, personalului incadrat care realizeaza venituri brute lunar din salariu de pana la 10.000 lei inclusiv, in perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

Tichete pentru mediul privat

In timp ce Guvernul vrea sa limiteze acordarea voucherelor, in Camera deputatilor se afla un proiect de lege, adoptat deja de Senat, care prevede acordarea tichetelor si in mediul privat. Mai exact, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata.

Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei. In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

Se arata ca la CAS, statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor. In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca.

**Cititi aici proiectul integral

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani