Grid star
eveniment

DUPA TRUMP, POTOPUL - Noul presedinte SUA Joe Biden ii ingroapa in taxe pe americani. Cea mai mare crestere din 1993. Va veni urgia si peste Romania?

Noul presedinte american, democratul Joe Biden (foto), are in plan prima majorare semnificativa a impozitelor din 1993 pana in prezent. Scopul este finantarea programului economic pe termen lung conceput ca o continuare a proiectului de lege al aceluiasi Biden privind revenirea economica de dupa pandemie, scrie Bloomberg, citand surse apropiate discutiilor.

Spre deosebire de legea privind stimularea economica in contextul pandemiei Covid-19 (bazata pe un pachet de 1.900 de miliarde de dolari), urmatoarea initiativa, care se asteapta sa fie si mai de amploare, nu se va baza doar pe datoria publica in calitate de sursa de finantare. De data aceasta, consilierii lui Joe Biden pregatesc un pachet de masuri care ar putea include o crestere atat a ratei impozitului pe profitul corporatiilor, cat si a ratei individuale pentru persoanele cu venituri mari.

Pentru administratia Biden, schimbarile planificate reprezinta o oportunitate nu doar pentru a finanta initiative-cheie precum infrastructura, clima si ajutorul extins pentru americanii mai saraci, ci si pentru a aborda ceea ce sustin democratii ca reprezinta inechitati in sistemul fiscal in sine. Planul va testa atat capacitatea lui Biden de a cauta simpatia republicanilor, cat si capacitatea democratilor de a ramane uniti.

In timp ce Casa Alba a respins introducerea unui impozit direct pe avere, asa cum a propus senatorul democratic progresist Elizabeth Warren, gandirea actuala a administratiei ii vizeaza pe cei bogati.

Se preconizeaza ca Washingtonul va propune o serie de cresteri de impozite, in mare parte reflectand propunerile de campanie ale lui Biden din 2020, potrivit a patru persoane familiare cu discutiile.

Cresterile fiscale incluse in orice pachet mai larg de infrastructura si locuri de munca vor prevedea probabil abrogarea unor parti din legea fiscala a presedintelui Donald Trump din 2017, de care beneficiaza corporatiile si persoanele instarite, precum si efectuarea altor modificari pentru a face codul fiscal mai progresiv, au afirmat sursele Bloomberg.

Urmatoarele se numara printre propunerile planificate in prezent sau in curs de examinare:

- Cresterea ratei impozitului pe profit la 28% de la 21%

- Reducerea preferintelor fiscale pentru asa-numitele companii de tip pass-through, cum ar fi companiile cu raspundere limitata sau societatile comerciale

- Cresterea ratei impozitului pe venit pentru persoanele fizice care castiga mai mult de 400.000 USD

- Extinderea acoperirii impozitului pe proprietate

- O rata mai ridicata a impozitului pe castigurile de capital pentru persoanele fizice care castiga cel putin 1 milion de dolari anual. (In campania prezidentiala, Biden a propus aplicarea ratelor impozitului pe venit, care ar fi mai mari.)

Programul general nu a fost inca dezvaluit, insa analistii estimeaza ca el se ridica la 2-4 mii de miliarde de dolari. Nu a fost inca stabilita o data pentru anunt, desi Casa Alba a declarat ca planul va urma semnarea proiectului de lege de ajutor Covid-19.

Extrapoland situatia in cazul Romaniei, ne punem intrebarea daca guvernantii de la Bucuresti – rapizi in a prelua pe nemestecate modele in UE si SUA – vor trece si ei la cresterea poverii fiscale pentru romani.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani