Grid star
eveniment

BUGET ADOPTAT NOAPTEA, CA HOTII – Romania are buget pentru 2024. Premierul Marcel Ciolacu: "O sa facem un buget noaptea, ca hotii”. Ciolacu anunta ca nu vor exista cresteri de taxe in 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicarii econom

Guvernul a aprobat joi seara, 14 decembrie 2023, bugetul pe anul 2024. Sedinta, programata pentru ora 12.00, a inceput la ora 21.00. La inceputul sedintei, premierul Marcel Ciolacu a declarat ca:

"O sa facem un buget noaptea, ca hotii”.

Potrivit premierului, bugetul este unul axat pe investitii, de circa 7% din PIB, iar acestea vor contribui cu jumatate la cresterea economica, cresterea investitiilor fiind dubla fata de cea a consumului. Ciolacu a precizat ca se tinteste o crestere economica de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana. Iar asta inseamna 150 de miliarde de lei in plus la PIB-ul Romaniei fata de acest an:

"Bugetul asigurarilor sociale, pe care il aprobam probeaza ca exista bani atat pentru cresterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflatiei de 13,8%, cat si pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Nu vor exista cresteri de taxe in 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicarii economice a investitiilor si, evident, a luptei contra evaziunii”

Iata declaratiile facute de Marcel Ciolacu:

"Asta este, important e sa avem un buget bun anul viitor. O sa facem un buget noaptea, ca hotii. Adoptam astazi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investitii, de circa 7% din PIB. Anul viitor, investitiile vor contribui cu jumatate la cresterea economica, iar cresterea investitiilor va fi dubla fata de cea a consumului.

Aici, de fapt, este cheia dezvoltarii Romaniei, unde, cateodata cu discutii lungi, cateodata si mai aprinse, am lucrat cu toata echipa guvernamentala, dar, cum este corect, vreau sa-i multumesc domnului ministru al finantelor pentru tot efortul depus in toate cele sase luni, fiindca cunoastem cu totii cum a trebuit sa gestionam aceasta situatie in intreaga perioada.

Crestere economica

Tintim o crestere economica de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana. Asta inseamna 150 de miliarde de lei in plus la PIB-ul Romaniei fata de acest an. Bugetul asigurarilor sociale, pe care il aprobam tot astazi, probeaza ca exista bani atat pentru cresterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflatiei de 13,8%, cat si pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevazute si fonduri pentru a creste alocatiile si ajutoarele sociale. Majoram, asa cum am promis, salariile profesorilor si exista necesarul pentru o marire de 5% in sistemul bugetar, nu si la demnitari.

Investitiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut dupa anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educatie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult fata de 2023. La Transporturi, alocam cu 27% mai multi bani, pentru a sustine investitiile din infrastructura. Asta inseamna 6,5 miliarde de lei in plus, pentru alte loturi de autostrada finalizate, trenuri electrice, vagoane noi si lucrari de modernizare a porturilor. Exista, de asemenea, suplimentari majore, intre 30 si 50% in plus pentru Sanatate, inclusiv Casa de Sanatate, Mediu si Dezvoltare.

Aici vorbim despre Programul ‘Anghel Saligny’, unde alocam cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu si ceva fata de 2023. Exista un plus de 10% si la investitiile din trecut. Finantam masiv toate prioritatile Guvernului: capitalul uman din Educatie, noi unitati moderne in Sanatate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului si modernizarea conditiilor de trai in comunitatile rurale. Toate sunt nevoi reale ale tarii si raspund asteptarilor romanilor.

Repet, nu vor exista cresteri de taxe in 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicarii economice a investitiilor si, evident, a luptei contra evaziunii. Cu adevarat, am pretentii sporite la Fisc si Vama in anul 2024, sa-si faca mai bine treaba, cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum si le vor avea in perioada urmatoare; si aici vorbim de e-facturare, e-transport, e-sigiliu.

In plus, avem pe agenda azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Antifrauda si un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finante. Efectul cumulat trebuie sa fie reducerea evaziunii si colectarea mai buna la buget.

Prognoza despre inflatie

Avem un buget sustenabil, investitiii de peste 7% din PIB, mai mari decat deficitul bugetar programat la 5%, iar inflatia va continua sa scada. Am vazut cu totii ca, in luna noiembrie, este deja 6,7%. Tinta noastra pentru 2024 este sa scada sub 5%, adica la jumatate din momentul cand am preluat mandatul de premier.

In paralel, continuam reducerea cheltuielilor statului. Saptamana aceasta, am discutat reorganizarea a sase ministere, saptamana viitoare vom continua cu restul. In final, vor ramane mai putine institutii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducand astfel birocratia. Important este sa ne atingem obiectivele si pe 2023.

Maine depunem cererea de plata numarul trei din PNRR, trimitem si ultimele deconturi pentru banii europeni din exercitiu, care se incheie la final de an, iar in tara respectam ce am promis administratiilor locale. Azi alocam banii pentru cheltuielile descentralizate, la nivel de comune, orase si municipii.

Acest buget, speram votat in Parlament inainte de Craciun, ne va permite, in 2024, sa investim sume fara precedent”.

* Cititi aici integral proiectul de buget pus in dezbatere publica

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani