Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI IN BUZUNARUL ROMANILOR – Nu vom mai fi obligati sa traversam tara pentru a contesta o amenda rutiera (Document)

Legea care prevede ca amenzile rutiere pot fi contestate si la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul, si nu doar acolo unde a fost sanctionat, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

O lege extrem de binevenita, care, pe langa timpul irosit, mai ales daca amenda a fost aplicata la sute de kilometri de localitatea de domiciliu, ii scuteste pe soferi de plata drumului.

Pana la adoptarea acestei legi, plangerile contraventionale puteau fi introduse si la judecatoria de domiciliu, cu exceptia celor rutiere.

Potrivit initiatorilor, recent, a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Legea nr. 107/2022 prin care se modifica art. 32 alin (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 in sensul in care se instituie o competenta alternativa de solutionare a plangerilor contraventionale: fie instanta de la locul ,"faptei”, fie instanta de la domiciliul contravenientului.

Potrivit Legii nr. 107/2022, art. 32 alin (1) din O.G. nr. 2/2001 se modifica in felul urmator:

"(I) Plangerea se depune si se solutioneaza in baza competentei alternative la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia ori la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientului”.

Codul rutier a fost "uitat”

"In epoca tehnologiei si a digitalizarii, o asemenea norma nu poate fi decat binevenita. Initiativa de modificare al art. 32 alin (1) din Ordonanta nr. 2/2001 a fost depusa in anul 2019 insa, nu a fost corelata si cu prevederile art. 118 alin (1) din Ordonanta de urgenta 195/2002 (Codul rutier) care statueaza ca:

‘Impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta’.

Ca atare, aceste prevederi sunt in vigoare in acest moment, asupra lor neintervenind nici o modificare. Pentru inlaturarea problemelor ce pot interveni in stabilirea competentei si in cazul contestarii acestui gen de contraventii, este necesara adoptarea acestei initiative legislative, in sensul consacrarii si acolo a competentei alternative”, aratau initiatorii in expunerea de motive. in momentul depunerii proiectului in Parlament.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani