Grid star
eveniment

REDEVENTELE DIN DOMENIUL PETROLIER SE INDEXEAZA CU RATA INFLATIEI – Se creeaza cadrul legal pentru ajustarea platilor. Finantele au scris Ordonanta de Urgenta (Document)

Proiectul OUG privind indexarea redeventelor din domeniul petrolier si minier cu rata inflatiei a fost pus in dezbatere publica de catre ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto).

Astfel, se instituie obligativitatea indexarii anuale cu rata inflatiei aferenta anului anterior platii acestora. Referitor la sumele reprezentand redeventa peroliera si miniera, se creaza temei legal pentru ajustarea cu rata anuala a inflatiei datorate conform contractelor de conseciune petroliera si miniera, precum si premisele de exploatare si prospectiune in vigoare prin acordul partilor, precum si a celor nou incheiate ulterior intrarii in vigoare a OUG.

Potrivit documentului, redeventele pentru terenurile concesionate potrivit legii de catre Agentia Domeniilor Statului se indexeaza cu indicele pretului de consum pe anul 2022, daca nu este prevazut altfel prin contractele incheiate potrivit legii. Termenul de plata pentru redeventele actualizate este pana la data de 31 decembrie 2024. Redeventele datorate pentru terenurile concesionate se indexeaza anual indicele pretului de consum anual, pana la data de 30 iunie a fiecarui an calendaristic pentru anul anterior daca nu este prevazut altfel prin contract.

Prevederi pentru contractele aflate in derulare

"Tarifele si sumele reprezentand redeventele miniere datorate aferente trimestrului IV al anului 2023 se indexeaza cu rata inflatiei pe anul 2022, daca nu este prevazut altfel prin contractele incheiate potrivit legii. Pentru contractele incheiate potrivit legii pentru desfasurarea activitatilor miniere aflate in derulare, se instituie obligatia de negociere pentru modificarea acestora prin acordul partilor. Tarifele, si sumele reprezentand redeventele miniere datorate potrivit legii se indexeaza anual cu rata inflatiei aferenta anului anterior”, mai prevede proiectul.

*Cititi aici nota de fundamentare

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani