Grid star
eveniment

MASA SI CAZARE GRATUITA PENTRU ELEVI – Legea, adoptata de Parlament. Iata schimbarile (Document)

Camera Deputatilor a adoptat marti, 5 aprilie 2022, in calitate de for decizional, Proiectul Legii privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale. Concret, s-a modificat conditia asigurarii mesei gratuite pentru elevi inscrisi in invatamantul profesional si tehnic doar prin intermediul cantinelor scolare. Astfel, legea da posibilitatea de a asigura aceasta facilitate si prin servicii de catering.

Potrivit expunerii de motive, prin atragerea absolventilor clasei a VIII-a pentru formare initiala prin scoala profesionala s-ar diminua considerabil abandonul scolar care are drept consecinte somajul, excluziunea sociala si saracia. La nivel nationaI, dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic da o noua perspectiva de viitor tinerilor, duce la cresterea nivelului competentelor tehnice la nivel local si regional, la atragerea de noi investitori si crearea locurilor de munca.
Initiatorul arata ca sustinerea elevilor pentru a putea urma aceasta forma de invatamant este deosebit de importanta, deoarece un procent semnificativ de elevi provine din localitati aflate la distante mari de unitatile scoIare furnizoare de invatamant profesional si tehnic (IPT), localitati de unde elevii nu ar putea ajunge la scoaIa din lipsa unei retele de transport in comun sau a costurilor mari. Astfel, se impune necesitatea cazarii elevilor si asigurarea hranei acestora.

Servicii de catering

“Deoarece multe dintre unitatile scolare IPT nu detin internate si cantine proprii, si nici nu pot asigura aceste servicii elevilor la internate si cantine scolare, actuala reglementare nu permite unitatilor scolare IPT sa fie o varianta atractiva pentru absolventii clasei a VIII-a. In acest sens, pentru a facilita asigurarea mesei gratuite si a incuraja cat mai multi elevi sa aleaga o astfel de institutie la care sa isi urmeze studiile, se justifica modificarea art. 12, alineatul 8/11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, in sensul modificarii conditiei asigurarii mesei gratuite doar prin intermediul cantinelor scolare, si introducerea unei noi posibilitati de a asigura aceasta facilitate, prin servicii de catering”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani