Grid star
eveniment

SEFIA LA STAT, CU EXAMEN – Guvernul a adoptat ordonanta. Se introduc noi criterii pentru ocuparea functiilor de conducere

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.


Prin actul normativ se introduc noi criterii de formare initiala si de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de functii de conducere: manageri, directori executivi si directori executivi adjuncti ai directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, conducerea serviciilor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-sef.

Curs de mangament

Totodata, se introduce notiunea de criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in programul de asistenta tehnica din PNRR.
In vederea asigurarii dezvoltarii profesionale continue in domeniul managementului sanitar,  actul normativ introduce necesitatea absolvirii la 3 ani, pentru functiile de conducere din domeniul sanatatii, a unui curs de scurta durata in management sanitar sau managementul serviciilor de sanatate, avizate de Ministerul Sanatatii, in baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Solutia: se infiinteaza un institut

Potrivit Guvernului, alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de ingrijiri si director financiar) are scopul de a permite asigurarea continua a unui management eficient.
"Pentru a putea realiza in mod coerent politicile publice ale Ministerului Sanatatii in domeniul resurselor umane si implicit prevederile din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, se are in vedere infiintarea unui Institut National de Management al Serviciilor de Sanatate, ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii. Institutul se va infiinta prin reorganizarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.
Ministerul Sanatatii, in calitatea de coordonator de reforma, s-a angajat in implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – Componenta C12 ‘Sanatate’, prin trei reforme principale, care includ si reforma managementului serviciilor de sanatate.
Aceasta reforma are jaloane si tinte care includ revizuiri legislative in semestrul 2022, respectiv cresterea capacitatii de formare profesionala a tuturor actorilor implicati in acest domeniu”,
arata guvernul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani