Grid star
eveniment

COVIDLEAKS – Documente secrete despre vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer, furate de hackeri: paralizie faciala, epuizare si limfadenopatie, printre efectele secundare

Compania farmaceutica americana Pfizer si partenerul sau german BioNTech au declarat miercuri, 9 decembrie, ca documentele depuse pentru aprobarea vaccinului COVID-19 au fost „accesate ilegal” intr-un atac cibernetic asupra Agentiei Europeane a Medicamentului (EMA). Agentia a comunicat ca se face o investigatie. Anchetatorii si autoritatile implicate au refuzat sa dea detalii suplimentare agentiilor internationale de presa. Nu este clar cand sau cum a avut loc atacul, cine a fost responsabil sau ce alte informatii sensibile ar fi putut fi compromise, scrie Reuters. Cert este ca au fost sustrase informatii confidentiale despre vaccin, mecanismul de actiune, eficienta acetuia si posibilele efecte secundare, spun specialistii citati de Reuters.

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), care evalueaza medicamentele si vaccinurile pentru Uniunea Europeana, a declarat miercuri ca a fost vizata de un atac cibernetic. Nu a oferit alte detalii.

Documentele accesate de atacatorii cibernetici ofera informatii detaliate despre terte parti implicate in furnizarea si distributia vaccinului, iar accesarea lor de catre hackeri creste semnificativ riscurile privind atacarea altor informatii relevante despre vaccin, fiind mai multe modalitati prin care acestia pot fura sau sparge alte documente privind productia sau formula vaccinului, mentioneaza Reuters.

Cand vine vorba de datele transmise acestor tipuri de organisme de reglementare, vorbim despre informatii confidentiale despre vaccin si mecanismul sau de actiune, eficienta acestuia, riscurile si posibilele efecte secundare cunoscute si orice aspecte unice, cum ar fi ghidurile de manipulare in siguranta a vaccinului”, a declarat pentru Reuters Marc Rogers, fondatorul unui grup de voluntari care combate incalcarile legate de Covid, CTI-League.

Pfizer si BioNTech au spus pentru Reuters ca nu cred ca datele personale ale participantilor la proces au fost compromise.

EMA ne-a asigurat ca atacul cibernetic nu va avea niciun impact asupra calendarului pentru aprobarea sa”, au declarat rerezentantii companiei.

Cele doua companii au spus ca au fost informate de catre EMA „ca agentia a fost supusa unui atac cibernetic si ca au fost vizualizate unele documente referitoare la documentele depuse sprea aprobarea vaccinului COVID-19 al Pfizer si BioNTech”.

Astfel de documente ar putea fi extrem de valoroase pentru alte tari si companii care se grabesc sa dezvolte vaccinuri”, au afirmat expertii.

Tentativele de piraterie impotriva organizatiilor medicale implicate in dezvoltarea vaccinului s-au intensificat in timpul pandemiei COVID-19, pe masura ce atacatorii variind de la spioni sprijiniti de stat pana la infractorii cibernetici privati, cauta informatii. Reuters a raportat anterior acuzatiile potrivit carora hackerii legati de Coreea de Nord, Coreea de Sud, Iran, Vietnam, China si Rusia au incercat in diferite ocazii sa fure informatii despre virus si despre potentialele tratamente.

Reuters a documentat campaniile de spionaj care au vizat o serie de companii farmaceutice si de dezvoltare a vaccinurilor, inclusiv Gilead, Johnson & Johnson, Novavax si Moderna. Autoritatile de reglementare si organizatiile internationale, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii, au fost, de asemenea, atacate in mod repetat”, raporteaza agentia de presa.

In ce priveste recentul atac asupra bazelor de date ale EMA, o purtatoare de cuvant a BioNTech a refuzat sa comenteze suplimentar. Nici Pfizer nu a raspuns unei cereri privind comentarii suplimentare din partea Reuters.

EMA a declarat ca va finaliza procedura de aprobare pana pe 29 decembrie, desi programul sau se poate modifica. Declaratia EMA a oferit putine detalii despre atac, spunand ca doar investiga cu ajutorul organelor de ordine.

EMA nu poate furniza detalii suplimentare in timp ce ancheta este in curs”, a spus Agentia europeana intr-un comunicat.

Oficialii din politia americana si securitatea cibernetica nu au raspuns la solicitarile de comentarii din partea presei.

In timp ce Agentia Europeana a Medicamentului a anuntat ca este in linie dreapta pentru aprobarea vaccinului Pfizer, agentia omonima din Statele Unite, Food and Drug Administration (FDA), este mai rezervata in privinta inaintarii unor date certe.

La 84% dintre participanti s-au inregistrat efecte secundare

In acest moment, principalele efecte secundare ale vaccinului sunt mentionate oficial de Agentia americana pentru medicamente (FDA) intr-un document de ultima ora, publicat pe 10 decembrie 2020.

Astfel, la 84% dintre participanti s-au notat efecte secundare care, potrivit FDA, se incadreaza in parametrii asteptati ai vaccinarii.

Raportul detaliaza aceste efecte, astfel:

63% au suferit de epuizare

55% au spus ca au dureri de cap

32% au racit

24% aveau dureri ale membrelor

14% au dezvoltat febra.

Alte efecte secundare care au atras atentia FDA si despre care se discuta mai putin sunt paralizia faciala, limfadenopatia (cresterea in dimensiuni a ganglionilor limfatici) si apendicita. Sase persoane au murit in timpul testarii vaccinului Pfizer anti-Covid, conform datelor oficiale citate de FDA.

FDA va recomanda supravegherea cazurilor de paralizie a lui Bell cu implementarea vaccinului in populatii mai mari”, se arata in documentul FDA.

Evenimente adverse avute in vedere in mod plauzibil legat de vaccinare incep, in general, in decurs de 6 saptamani de la primirea vaccinului, iar perioada de urmarire lunara poate permite identificarea potentialului advers imun – imediat, evenimente care au inceput in decurs de 6 saptamani de la vaccinare, scrie FDA in raport.

Din perspectiva eficacitatii vaccinului, este important sa evaluam daca protectia mediata de raspunsurile timpurii nu a inceput sa scada. Urmarirea persoanelor vaccinate timp de doua luni este cea mai scurta perioada de urmarire pentru a obtine o anumita incredere protectia impotriva COVID 19, pentru ca aceasta sa nu fie de scurta durata”, scrie FDA.

Solicitarea autoritatilor americane catre compania Pfizer este sa includa un plan de urmarire petermen lung pentru persoanele vaccinate.

Ar trebui includeti un plan de urmarire activa pentru siguranta (inclusiv decese, spitalizari si altele) evenimente adverse grave sau clinic semnificative) la persoanele carora li s-a administrat vaccinul in temeiul unui EUA pentru a informa determinarile in curs de raport beneficii-risc pentru a sprijini continuarea EUA. Prin urmare, o cerere de aprobare trebuie sa includa strategii care vor fi implementate: asigurati-va ca studiile clinice in curs ale vaccinului sunt capabile sa evalueze siguranta si eficacitatea pe termen lung (inclusiv evaluarea bolii respiratorii imbunatatite asociate vaccinului si scaderea eficienta, deoarece imunitatea scade in timp) in numar suficient de participanti pentru a sprijini licentierea vaccinului”, este recomandarea FDA pentru companiile care solicita aprobarea vaccinului.

Virusul respirator, care a aparut in China la sfarsitul anului 2019, a infectat peste 68 de milioane de oameni din intreaga lume, potrivit unui bilant al Reuters. Peste 1,5 milioane de oameni au murit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani