Grid star
eveniment

ELIMINAREA AZILELOR GROAZEI – Noul cadru legal nu mai permite functionarea vreunui centru de asistenta sociala inainte de control

Reguli noi pentru azilele de batrani, dupa scandalul privind centrul din Voluntari in care batranii erau tinuti in conditii inumane, dar nu numai (click aici pentru a citi). Durata licentei provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fara cazare. In cazul in care se constata incalcari ale conditiilor din noua legislatie, licenta va fi suspendata si retrasa mult mai rapid.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind reforma sistemului de asistenta sociala din Romania. Proiectul a avut ca obiectiv asigurarea unor conditii decente de viata in toate centrele in care sunt primite persoane vulnerabile, indiferent daca este vorba despre varstnici, copii sau persoane cu dizabilitati, precum si imbunatatirea cadrului legislativ care reglementeaza sistemul de asistenta sociala in Romania.

Fara birocratie

Au fost simplificate multe dintre proceduri, debirocratizate etapele si intarita functia de control efectiv in teren pe care o au inspectorii sociali.

Noul cadru legal nu mai permite functionarea vreunui centru de asistenta sociala inainte de controlul temeinic in teren al inspectorilor, in cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licentiere.

Timp mai scurt

Durata licentei provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fara cazare. De asemenea, licenta provizorie se acorda o singura data. Cei care doresc acreditarea vor fi consiliati gratuit de catre reprezentantii Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), astfel incat sa cunoasca toate obligatiile pe care le au potrivit legislatiei.

Suspendarea licentei

In cazul in care se constata incalcari ale conditiilor din noua legislatie, licenta va fi suspendata si retrasa mult mai rapid. Totodata, se introduc controalele inopinate, astfel incat furnizorii de servicii sociale sa stie ca trebuie sa respecte in permanenta drepturile beneficiarilor, nu doar cand se licentiaza.

"Intreg sistemul de asistenta sociala va fi digitizat si vor fi infiintate registre cu toti beneficiarii si furnizorii astfel incat datele sa fie disponibile in timp real. Informatiile din documentatia electronica vor putea fi confruntate in mod operativ cu situatia din teren in timpul controalelor: numarul de beneficiari, provenienta lor, conditiile pentru care a fost acordata licenta etc.

Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civila, cultele religioase, institutiile de invatamant, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare si celelalte institutii.

Pachetul legislativ aprobat astazi include modificari si completari esentiale a Legii cadru a asistentei sociale, care privesc in principal: cresterea gradului de profesionalizare a sistemului de asistenta sociala si reglementarea finantarii asistentei sociale pe baza principiului „finantarea  este in interesul beneficiarului”, potrivit ministerului Muncii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani