5% TVA LA ALIMENTELE DE BAZA – Lege pentru o cota mai redusa: “Pretul pe care persoanele il platesc la raft sa fie unul ajustat” (Document)
29 June 2023 14:23 Lumea Banilor 1303Propunerea legislativa pentru completarea Codul fiscal a fost depusa in Senat. Potrivit prevederilor alimentele de baza, cele utilizate cel mai des, ar trebui sa beneficieze de o cota redusa, de 5% TVA, aplicata bazei de impozitare, astfel incat pretul pe care persoanele il platesc la raft sa fie unul ajustat, redus.
Este vorba despre produse ale industriei moraritului, lapte si produse lactate, fructe, legume, oua, carne. Potrivit expunerii de motive, cresterea preturilor la alimente a accentuat inflatia in crestere, incepand cu luna februarie a acestui an, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Alimentele inseamna, intr-un cos mediu de consum, circa o treime si cu cat venitul scade, cu atat alimentele inseamna mai mult din cosul de consum, astfel ca din cauza preturilor alimentelor, inflatia in crestere afecteaza cel mai puternic persoanele cu venituri mici.
Scumpiri in lant
“Conform Institutului National de Statistica, spre exemplu, zaharul s-a scumpit, comparativ cu anul 2022, cu un procent de 64%, iar cartofii, cu un procent de 35%. Cresterea preturilor la alimente a fost, in medie, de 22%, iar alimentele de baza au inegistrat cele mai mari cresteri: zahar (+64%), unt (+45%), cartofi (+35%), oua (+35%), branza telemea (+30%). De asemenea, mentionam faptul ca reducerea nivelului TVA contribuie la cresterea productivitatii si, implicit, la cresterea eficientei economice, iar reducerea acesteia constituie o masura de natura a spori echitatea prin imbunatatirea distributiei veniturilor sau prin faptul ca alimentele de baza devin mai accesibile pentru intreaga populatie. Astfel, consideram ca alimentele de baza, cele utilizate cel mai des, ar trebui sa beneficieze de o cota redusa, de 5%, aplicata bazei de impozitare, astfel incat pretul pe care persoanele il platesc la raft sa fie unul ajustat, redus”.