Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE - A fost marita limita de consum si s-a introdus plafonarea preturilor la distribuitori. Facturile pot fi amanate pentru maxim sase luni

Comisiile reunite de energie si munca ale Senatului au aprobat luni, 18 octombrie 2021, o serie de modificari ale schemei de sprijin pentru plata energiei. Masurile se vor aplica in perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Astfel, a fost modificata OUG 118/2021, fiind luate o serie de masuri suplimentare ce vizeaza implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici si IMM-uri, prin care se vor acorda compensari la pretul energiei electrice si al gazelor naturale.

Supraimpozitarea producatorilor

A fost marita limita de consum pentru care li se acorda compensare consumatorilor casnici si s-a introdus plafonarea preturilor la distribuitorii de energie electrica si gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh pret final pentru energia electrica si 0,37 lei/kWh la gaze naturale. O alta masura luata prevede supraimpozitarea producatorilor de energie electrica, pe acelasi model pe care a fost aplicat la gaze naturale, prin Ordonanta 7. Tot venitul rezultat din vanzarea curentului electric care depaseste pretul de 450 lei/mWh va fi impozitat suplimentar cu 80%.
O alta masura vizeaza comerciantii de energie, care vor putea opera cu un profit de maxim 5%. Totodata, creste la maxim 33% din valoarea facturii compensarea acordata clientilor casnici pentru gaze naturale si acestia au posibilitatea de a cere amanarea platii facturilor pentru o perioada de maxim 6 luni, fara a trebui sa plateasca penalitati in aceasta perioada de amanare.

Compensarea, direct in factura

Pentru clientii casnici se va acorda o compensare unitara in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale.
Potrivit Grupului parlamentar PNL din Senat, compensarea se va acorda direct in factura clientului, fara a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fara cereri, fara drumuri in plus, fara birocratie. Sumele compensate vor fi evidentiate clar, cu minus, in factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de aceasta schema de ajutor, clientii casnici trebuie sa se incadreze in anumite limite de consum, adica maxim 1.500 kWh la energie electrica si echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru intreaga perioada, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.

Masuri pentru IMM-uri

Pentru IMM-uri se aplica exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si a accizei, precum si exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. De asemenea, se reduce TVA la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii de tip IMM. O foarte importanta modificare va include si PFA-urile si profesiile liberale in categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, marindu-se plaja de adresabilitate pentru toti profesionistii, asa cum sunt ei reglementati la art. 3, al. 2 din Codul Civil.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani