Grid star
eveniment

CRESTEREA SALARIULUI MINIM – Ministerul Muncii a scris legea. Premierul Ciuca spune ca nu s-a luat decizia (Document si video)

Neintelegeri intre PSD si PNL cu privire la cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2023.

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In schimb, premierul Ciuca a declarat ca nu s-a luat inca o decizie in acest sens, desi exista un proiect de lege.

Iata declaratia facuta de premier:

"Nu am luat o decizie (privind majorarea salariului minim – n.r.), pentru ca ea trebuie discutata si este, pe buna dreptate, analizata in cadrul Consiliului Tripartit si apoi vom lua o decizie. Vom avea inca o intalnire in cadrul Consiliului Tripartit joi, ca atare, pana joi, neluandu-se nicio decizie nu ma hazardez sa comunic pe acest subiect”.

Marirea propusa de misterul Muncii

In expunerea de motive a proiectului facut de ministerul Muncii privind cresterea salariului minim se arata ca este vorba de o marire de 17,6 % fata de luna decembrie 2022. Ministerul Muncii precizeaza ca in 2022 tariful orar este de 15,239 lei/ora pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe luna, iar in anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna.
​ Creste numarul beneficiarilor
"In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata de 2.550 lei, un numar de circa 856.830 de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 16,27 % din numarul total de salariati activi – 5.265.252 . De majorarea salariului de baza minim de 3.000 de lei vor beneficia un numar de 2.181.134 salariati.
Totodata, majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum. Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati(femei, tineri,etc.)”,
potrivit ministerului Muncii.

Iata proiectul pus in dezbatere de ministerul Muncii:

Iata declaratia facuta de premierul Ciuca (de la minutul 08.36 la 08.20)

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani