Grid star
eveniment

COMPENSAREA PRETULUI LA CARBURANTI – Actul a fost aprobat. Reducerea benzinariilor, voluntara. Cu cat ar trebui sa se ieftineasca la pompa

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta care prevede compensarea pretului la carburanti cu 50 de bani.


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat ca actul prevede reducerea cu 50 de bani a pretului la carburanti. 25 de bani vor fi suportati de bugetul de stat si 25 de bani va fi o reducere voluntara pe care o vor aplica lanturile de benzinarii, in cazul in care  doresc sa ia si această reducere. Popescu a precizat ca Ordonanta intra in vigoare in noaptea de joi spre vineri.
"Ma astept ca in perioada imediat urmatoare sa vedem in piata companii care aplica aceasta ordonanta. Sa le lasam un termen scurt, in asa fel incat sistemele fiscale sa poata sa fie actualizate si sa poata sa reflecte aceste modificari”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit ministerului Finantelor, companiile vor putea deconta cei 25 de bani printr-un mecanism simplificat.

"In termen de 15 zile, printr-un ordin al presedintelui ANAF se va stabili modelul de declaratie pe care vor trebui sa o depuna operatorii economici. Compensarea se va face cu obligatiile fiscale a acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Estimam ca stingerea se va face pe partea de TVA”, a precizat secretarul de stat din ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu.

Iata anuntul Executivului:

"Guvernul a reglementat, prin Ordonanta de Urgenta, acordarea unei compensari de 0,50 LEI/litrul de carburant, la pompa pentru a contracara efectul cresterii pretului la benzina si motorina. Din reducerea totala de 50 de bani, 25 de bani vor fi sustinuti de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finante, si 25 de bani de catre companii, fiind o cheltuiala deductibila. Masura intra in vigoare la 1 iulie si va fi aplicata pana la 30 septembrie a.c.
Pe toata perioada de aplicare a masurii, operatorii economici care comercializeaza carburanti vor afisa pretul care include aceasta reducere de pret, iar in sistemul de gestiune si la pompa va fi inscris pretul de vanzare fara reducerea comerciala. Reducerea acordata va fi evidentiata in mod distinct pe documentele fiscale aferente vanzarilor, bonuri fiscale si/sau facturi.

Modalitatea de compensare

Compensatia de 0,25 lei/litru se stabileste si se individualizeaza de catre operatorii economici respectivi intr-o declaratie al carei model se aproba prin ordin al presedintelui ANAF. Declaratia se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea si reprezinta si cerere de restituire.
Suma declarata se inregistreaza intr-un cont de venituri distinct si se compenseaza cu obligatiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, iar verificarea sumelor declarate se realizeaza de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Ordonanta interzice totodata revanzarea carburantilor achizitionati cu aplicarea acestui sistem de compensare si stabileste amenda in cuantum 50.000 lei pana la 500.000 lei pentru incalcarea acestei prevederi de catre persoane juridice, respectiv, amenda in cuantum de 5.500 lei la 11.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani