Grid star
eveniment

PROTESTATARUL DIDE A INVINS USR LA TRIBUNAL - Iata sentinta

Protestatarul Dide a invins USR. Ne referim la Cristian Dide, liderul ONG-ului "Evolutie in institutie", care a intentat actiune in instanta pe motiv ca USR tine salariile la secret. Asta desi partidul condus de Dan Barna (foto) militeaza pentru transparenta. Insa protestatarul Dide le-a pus capac.

“Credem intr-o transparenta totala a institutiilor publice: orice nu este in mod explicit secret din motive legale trebuie sa fie transparent, accesibil oricarui cetatean, oricand, in mod facil, de preferinta publicat online sau intr-un format electronic, fara a fi nevoie sa fie ceruta informatia in mod expres si fara termeni ridicoli de asteptare (30 – 60 zile pentru cea mai simpla informatie)”.

Autorul acestui text este chiar USR, pe pagina de internet a formatiunii politice. Numai ca pare ca afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul.

USR care vrea transparenta devine brusc netransparent cand vine vorba de bani. Banii lor. Mai exact de salariile incasate de la partid. Caci USR tine salariile la secret. Totusi, si-au gasit nasul in persoana protestatarului Cristian Dide, cel care conduce ONG-ul “Evolutie in institutie”. Caci protestatarul Dide a invins USR.

Asociatia Evolutie in Institutie a solicitat de la USR, prin cererea transmisa prin email in 28 iunie 2019, in baza Legii 544/2001, sa ii comunice "functia ocupata in partid, postul pe care este angajat, salariu la angajare si salariu prezent pentru toti angajatii partidului".

Protestatarul Dide a invins USR la Tribunalul Bucuresti

USR nu s-a obosit sa raspunda, motiv pentre care Asociatia Evolutie in Institutie a dat partidul in judecata, solicitand Tribunalului Bucuresti sa oblige formatiunea lui Dan Barna sa ii furnizeze informatiile solicitate.

In replica, prin intampinarea facuta in dosarul 24425/3/2019, Uniunea Salvati Romania a invocat caracterul confidential al informatiilor solicitate, sustinand ca ca acestea nu fac parte din categoria informatiilor publice.

Ei bine, Tribunalul Bucuresti a fost de alta parere. Instanta a admis actiunea ONG-ului condus de Dide si a obligat USR sa comunice informatiile solicitate. Mai exact, cati bani incaseaza membrii USR de la partid.

Tribunalul Bucuresti arata in sentinta 7725/2019 ca nu exista motive de legalitate pentru ca USR sa refuze comunicarea informatiilor publice solicitate, intrucat aceste informatii nu sunt exceptate de la comunicare.

Refuzul USR, nelegal

La sustinerea USR ca informatiile ar fi confidentiale, instanta arata ca ONG-ul a solicitat doar functia-denumire generica si salariul acordat acestei functii, nu date identificabile constand numele persoanei care detine functia si informatii persoanale: “Mai mult, instanta retine ca persoanele care ocupa functii in cadrul oricarui partid, ocupa o functie publica care este supusa transparentei”.

La final, cireasa de pe tort USR. Tribunalul Bucuresti precizeaza ca “refuzul paratei privind comunicarea informatiilor de interes public este nelegal”.

USR a atacat cu apel sentinta Tribunalului Bucuresti la Curtea de Apel Bucuresti.

Iata pasaje din sentinta Tribunalului Bucuresti prin care protestatarul Dide a invins USR (documentul este atasat integral la finalul articolului):

Apreciaza Tribunalul ca nu exista motive de legalitate pentru ca parata sa refuze comunicarea informatiilor publice solicitate, intrucat aceste informatii nu sunt exceptate de la comunicare.

Parata arata ca aceste informatii ar fi confidentiale insa tribunalul retine ca reclamanta a solicitat doar functia-denumire generica si salariul acordat acestei functii si nu a solicitat date identificabile- numele persoanei care detine aceasat functie si datele sale persoanel.

Mai mult, instanta retine ca persoanele care ocupa functii in cadrul oricarui partid, ocupa o functie publica care este supusa transparentei.

Din cuprinsul prevederilor art. 1 din Legea nr. 544/2001 rezulta ca 'accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale a ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei'.

Retine instanta ca scopul legii, in ce priveste comunicarea unui atare tip de informatii are in vedere, strict, luarea la cunostinta a acestora, in vederea asigurarii transparentei activitatii institutiei. Legiuitorul nu a prevazut in legea 554/2001 sub aspectul cenzurii persoanelor care pot formula astfel de cereri, respectiv de a avea acces la informatii publice.

Parata nu a raspuns solicitarii in termenul de 10 zile prevazut de art. 7 alin. 1 din Legea 544/2001 si nici nu a comunicat necesitatea unui termen de 30 de zile pentru identificarea informatiilor publice solicitate.

Refuzul paratei privind comunicarea informatiilor de interes public este nelegal.

Conform disp. art. 31 alin. 1 din Constitutia Romaniei 'dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit', iar conform art. 2 alin. 1 lit. b din Legea 544/2001 'prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice'.

Prin urmare, in conditiile in care nu s-a asigurat un raspuns solicitarilor reclamantei care vizeaza informatii de interes public, tribunalul considera ca sunt intrunite conditiile art.22 alin.1 din legea nr.544/2001, iar cererea precizata este intemeiata, o va admite si va obliga parata sa comunice reclamantei informatiile solicitate prin cererea din 28.06.2019”.

* Cititi aici integral sentinta Tribunalului Bucuresti

sursa:rolii

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani