Grid star
eveniment

NOI MODIFICARI LA CODUL FISCAL – Autoritatile locale ar putea acorda reduceri la impozitul pe cladiri si terenuri pentru donatorii de sange (Document)

UPDATE:

Proiectul a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital

 

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 4 decembrie 2023, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Initiativa, semnata de mai mulți parlamentari PNL și PSD, printre care si presedintele Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, prevede ca autoritatile locale pot acorda reduceri la impozitul pe cladiri si terenuri daca proprietarii doneaza sange de cel putin trei ori intr-un an.

Procentul de reducere va fi stabilit de autoritatile locale. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificatia de 10% stabilita prin hotararea consiliului local, acordata pentru plata anticipata a impozitului pentru intregul an de catre contribuabili, pana la1 31 martie, si este distincta de aceasta. Reducerea se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat.

Initiatiorii au facut si o simulare de calcul. Astfel:

-67 lei ( impozit datorat) x 10% = 6,7 lei. Dupa aplicarea rotunjirii prin diminuare rezulta suma de 6 lei. Prin urmare, 67 lei — 6 lei = 61 lei impozit datorat.

In situatia in care consiliile locale decid acordarea unei reduceri de 10%, spre exemplu, pentru donatorii de sange eligibili, calculul va fi:

-67 lei (impozit datorat) — 10% (bonificatie pentru plata anticipata) = 61 lei — 10% (reducere donare de sange) = 55 lei suma finala datorata.

Conform datelor colectate de reteaua nationala de transfuzie sanguina, in 2022 a fost inregistrat un numar de 319.926 de donatori de sange si componente sanguine umane, reprezentand 1,8% din totalul populatiei Romaniei. Desi s-au desfasurat si se desfasoara campanii pentru promovarea donarii de sange si componente sanguine, totusi nivelul donarii de sange este cel putin de doua ori mai mic decat necesarul de care au nevoie spitalele si, implicit, pacientii. Inaintam prezenta propunere legislativa de modificare si completare privind Codul Fiscal, prin care ne dorim instituirea cadrului legal adecvat, astfel incat autoritatile locale sa poata acorda o reducere a impozitului pe cladiri si teren pentru donatorii de sange”, se arata in expunerea de motive.

* Cititi aici proiectul privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

* Cititi aici expunerea de motive privind proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani