Grid star
eveniment

INMATRICULAREA MASINILOR SE VA FACE ONLINE – A fost creat cadrul legal pentru ca romanii sa nu mai piarda timpul la ghiseu

Inmatricularea si radierea masinilor se va face on-line, fara sa mai fie nevoie de deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare. Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul furnizarii de servicii publice electronice aferente inmatricularii vehiculelor in Romania.

Actul normativ creaza cadrul legal pentru conceperea, operationalizarea si gestionarea unei aplicatii prin care cetatenii care doresc sa inmatriculeze sau sa radieze un vehicul, sa transcrie dreptul de proprietate, sa poata face acest lucru fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la un sediu al serviciilor de inamtriculare.

Aplicatia va fi gestionata de Directia Generala Permise de Conducere si Inmatriculari din Ministerul Afacerilor Interne si va permite cetatenilor sa introduca un set minim de date necesare identificarii vehiculului si, dupa caz, eventuale inscrisuri in forma electronica necesare operatiunilor de inmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de inmatriculare, radiere din circulatie, precum si declarare fiscala sau radiere din evidentele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate incheiate in afara platformei, dovada declararii furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Mai putina birocratie

Procesul de debirocratizare a procedurii de inmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilitatii efecturarii acestor operatiuni in regim on-line, reprezinta un progres major pentru simplificarea relatiei dintre cetateni si institutiile publice. In 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de inmatriculare (exceptand documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) si au fost efectuate 167.847 operatiuni de radiere.  Aplicatia este programata sa devina operationala in cursul acestui an.

"Continuam amplul proces de modernizare si eficientizare a serviciilor oferite cetatenilor. Posibilitatea de a inmatricula sau radia on-line un vehicul reprezinta scutirea de drumuri la mai multe institutii.

Este un nou pas spre normalitate confirmata si de succesul de care se bucura in randul cetatenilor celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sanctiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pasaportului, obtinerea avizelor pentru constructii si amenajarea teritoriului in format on-line”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani