Grid star
eveniment

STATUL PLATESTE 100 MILIOANE LEI FERMIERILOR – Sunt peste 12.000 de beneficiari ai ajutorului

Ministerul Agriculturii efectueaza plata ajutorului de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Suma autorizata la plata este in valoare de 102.320.520,16 lei pentru un numar de 12.380 de beneficiari si se acorda de la buget pentru solicitantii care au accesat aceasta forma de ajutor de stat in conformitate cu prevederile O.U.G 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vaca adulta.

Valoarea totala a ajutorului ce poate fi acordata pentru fiecare beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei.

Bani pentru cartofi

Recent, ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica proiectul pentru aprobarea schemei de ajutor pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum in 2023. Suma alocata depaseste 14 milioane lei, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/hectar.

Pentru a obtine sprijinul financiar, cultivatorii trebuie sa obtina o productie minima de 15 tone/ha, din care sa comercializeze cel putin 6 tone/ha pana la 17 noiembrie.

Pentru a putea beneficia de bani, producatorii agricoli trebuie sa respecte urmatoarele conditii de eligibilitate:

• sa utilizeze o suprafata cultivata cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv;

• sa obtina o productie de minimum 15 tone/ha de pe suprafata inscrisa in program, din care sa comercializeze cel putin 6 tone/ha pana la data de 17 noiembrie a anului de cerere;

• sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu cartof de consum, in anul 2023;

• sa faca dovada productiei minime realizate prin documente justificative, in functie de forma de organizare, respectiv: copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica / factura / fila/filele din carnetul de comercializare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani