Grid star
eveniment

PLATA GAZULUI RUSESC - Precizari de ultima ora de la Palatul Victoria dupa decizia lui Putin

Guvernul vine cu precizari in legatura cu moneda cu care va cumpara Romania gaz rusesc, dupa ce Vladimir Putin a anuntat ca plata se va face doar in ruble.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anuntat vineri, 25 martie 2022, ca nu crede ca se poate vorbi in Romania de plata in ruble a gazului, pe contractele care sunt in vigoare in momentul de fata.
Potrivit lui Virgil Popescu, statul roman nu are un contract cu Gazprom, companiile private din Romania nu au contracte cu Gazprom. Ministrul a precizat ca exista intermediari ai Gazprom care vand gaze in Romania la pret legat de hub-urile de la Viena sau hub-urile de la Amsterdam, in euro, iar aceste contracte intre doua companii private se discuta si se negociaza la nivelul companiilor, nu la nivelul statului roman.
Intrebat daca statul roman va fi afectat, Popescu a raspuns:

“Nu exista acest risc”.

Iata intrebarile adresate ministrului Energiei, si raspunsurile acestuia:

Reporter:

D-le ministru, am vazut o declaratie a lui Vladimir Putin, care spune ca gazul rusesc va trebui platit acum doar in ruble. Exista posibilitatea aceasta, ca Romania sa cumpere in ruble de la Rusia?

Virgil Popescu:

Statul roman nu are un contract cu Gazprom, companiile private din Romania nu au contracte cu Gazprom. Exista intermediari ai Gazprom care vand gaze in Romania la pret legat de hub-urile de la Viena sau hub-urile de la Amsterdam, evident, in euro, iar aceste contracte intre doua companii private se discuta si se negociaza la nivelul companiilor, nu la nivelul statului roman. Iar o modificare unilaterala nu poate fi facuta intr-un anumit contract. Nu cred ca se poate vorbi in Romania de plata in ruble a gazului, pe contractele, evident, care sunt in vigoare in momentul de fata.

Reporter:

Deci statul roman nu va fi afectat.

Virgil Popescu:

Noi nu avem contracte directe cu Gazprom. Asta am tot spus-o, de cateva zile o tot spun. Deci nu exista acest risc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani